promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a legrégebbi emberi nyomokat Európában? Igen, és ez teljesen átírta a tudomány addigi álláspontját
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ legérdekesebb hírei azok, amelyek az ember származására utalnak, és most ez pont egy ilyen lesz.

Minden népnek és nemzetnek megvannak az eredettörténetei, ezeket pedig már gyermekként magunkba szippantjuk az olvasmányainkon keresztül, később pedig az iskolában is folytajuk ezen téma tanulmányozását. Magyarországon mindenki ismeri a kalandozások szóval felcímkézett történelmi hagyományt, avagy korszakot, amely pontosan az államalapítás előtt ért véget.

De vajon ennél még makróbb szintre emelve, honnan jött Európába az ember? Hol kezdődött az emberré válás, és mikor kezdődött a vándorlás? Erre vonatkozóan kerültek most elő olyan leletek, amelyek megint egy kicsit közelebb visznek minket a nagy válaszhoz. Most éppen egy 1,8 millió éves fogra bukkantak, amely egy korai emberfaj egyik képviselőjéé lehetett korábban, a felfedezéssel kapcsolatban pedig a a legfontosabb az, hogy pontosan hol találták meg a leletet.

A fogat egy georgiai ásatáson találták meg. A szakértők pedig ezzel újabb bizonyítékot találtak arra, hogy ez a terület lehetett a legkorábbi otthona Európában az embereknek. A felfedezésről az MTI nyomán a HVG számolt be. A híres leletet Tbiliszitől száz kilométerre találták meg Orozmani település mellett. A település közelében amúgy korábban már előkerült egy 1,8 millió éves koponya is.

Afrikán kívül ezek a legrégebbi emberi maradványok, amelyeket a szakértők találtak, és ezek már korábban is megváltoztatták a korai ember vándorlásáról kialakult tudományos álláspontot. Így egyre bizonyosabb, az új lelet fényében is, hogy a Dél-Kaukázus lehetett a korai emberek egyik legősibb otthona az afrikából történő kivándolás után.

Íme a nem minnanpi felfedezés:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás