promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan film jön a Netflixre, amely már kétszer sokkolta a világot, legutóbb 1979-ben - Jön a Nyugaton a helyzet változatlan harmadik feldolgozása
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez minden idők egyik legnépszerűbb alkotása az első világégésről, most egy újabb generáció kapja meg a saját feldolgozását belőle.

Már több mint 100 esztendeje történt a nagy világégés, vagy ahogy a szakirodalom beszél róla, a Nagy háború, amely 1914 és 1918 között tartott pontosan. Az Osztrák-Magyar Monarchia részeként pedig a Magyar Királyság is érintett volt a harcokban, amelyet Magyarország szempontjából tragikus trianoni békediktátum zárt le. Sajnálatos módon az első világháborús tematikának még mindig nincs nagy filmográfiája Magyarországon, bár a pár éve bemutatott Szürke senkik egy igazán lehengerlő alkotás lett. A korszakot, és annak következményeit azonban több magyar film is érinti.

Világviszonylatban azonban rengeteg film készült magáról a Nagy háborúról, elsősorban pedig a francia és angolszász filmművészet az, amelyik gyakran előveszi a témát. Ha csak két friss alkotást kellene kiemelni, akkor francia részről a 2017-es Viszontlátásra odafent című filmet emelnénk ki, angolszász oldalról pedig az 1917-et.

A leggyakrabban első világháborús filmlistán a top3 között ott van a Nyugaton a helyzet változatlan című alkotás, amely Erich Maria Remarque 1928-as regényéből készült, és egy német katona szemszögéből mutatja be a világégést. A regényből már a harmincas években is készült film, így megesett, hogy a statiszták épp azok voltak, akik átélték a lövészárkok poklait. Majd 1979-ben újabb adaptációt kapott a regény, és ez az ismertebb verziója Erich Maria Remarque filmuniverzumának.

Most azonban következik a harmadik feldolgozás, ezt pedig a németek készítik, méghozzá a Netflixre és Edward Berger rendezésében. Németország szempontjából fontos műről van szó tehát, hiszen a film protagonistái németek, fiatal német katonák, akik a német katonaállam tűlfűtött eszméitől vezéreltetve óriási elánnal vetik bele magukat a harcokba, és nem is gondolnak arra, hogy egyenesen a pokolba masíroznak. Érdekesség, de a könyv és a film nyitójeleneteiből nagyon sokat merített a Csillagközi invázió című alkotás is.

És hogy mire számíthatunk?

Egy erős háborúellens filmre, nagyon erő képi megjelenítéssel, hiszen a német háborús filmekben rendre (a múltból kifolyólag is) a háborúellenesség, a háború poklának őszinte bemutatása, és a múlttal való szembenézés dominál elsősorban. Ez pedig jócskán szembenáll az angol-amerikai háborús-filmes tradíciókkal, ahol a győzelem és a dicsőség hangsúlyozása az elemibb erejű általában.

A film októberben érkezhet a Netflixre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás