promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aki nem látott még igazi Columbo-forgatókönyvet, annak mutatunk egyet – tele érdekességekkel
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ikonikus krimisorozatban még Spielberg is közreműködött rendezőként.

A Columbo krimisorozat a magyar nézők örök kedvence. 1968-ban készült el az első epizódja és 2003-ban forgatták az utolsót, az összesen 69 részt pedig alig győzik ismételni a tévécsatornák.

A ballonkabátos, kissé gyűrött és közönséges, ám kétségkívül éles eszű főszereplőről viszonylag keveset tudunk. Feltehetőleg Frank volt a keresztneve, a sosem látott feleségét pedig talán Rose-nak hívták, ám ezek a részletek sokkal fontosabbak voltak (lettek volna) a nézők számára, mint az alkotóknak.

Alighanem sokan tudnak szó szerint idézni az egyes epizódokból, ám azoknak a száma már jóval kevesebb lehet, akik egy eredeti Columbo-forgatókönyvet is láttak. Íme, most itt az alkalom, IDE kattintva beleolvashatnak egybe.

A Murder by the Book (Ahogy a könyvben meg van írva) című krimi 1971-ben készült el, a forgatókönyvet Steven Bochco írta, a rendezői feladatokat pedig nem kisebb híresség vállalta el, mint (az akkor még zöldfülűnek számító) Steven Spielberg.

Ebben a részben a tehetséges James Ferris írót megöli kontár, hozzá nem értő szerzőtársa, Ken Franklin, akit a tragikus sorsú Jack Cassidy alakít (magyar szinkronhangja pedig a kiváló Juhász Jácinttól származik).

Az írógéppel lepötyögtetett forgatókönyv legelején egy olyan érdekes megjegyzéssel találkozhatunk, hogy az eredetileg Hal Franklin névre keresztelt főszereplőt hívják inkább Ken Franklinnek. Ennek a döntésnek a hátterét nem ismerjük, de nem lenne nagy meglepetés, ha a meglehetősen különc és háklis Jack Cassidy kérte volna ezt.

A forgatókönyv a szereplők felsorolásával kezdődik, majd egy még fontosabbal, a legalább két tucatnyi helyszínével, ahol a forgatások zajlottak. Ezután kezd csak kibontakozni a cselekmény, míg a gyilkosság leírását a 15. oldalon olvashatjuk.

Columbo neve csak a 18. oldalon tűnik fel először (éppen inni akar egy falikútból), vagyis elég későn, hiszen maga az egész forgatókönyv csupán 78 oldalt tesz ki. Több poént azonban már nem lövünk le, helyette inkább jó bogarászást kívánunk!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás