promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez volt az első amerikai film, ahol nyíltan megmutatták azt, amit addig tilos volt: 62 éve dőlt le a tabu - íme a felvétel!
Borítókép:  Psycho (1960)/Profimedia/Courtesy Everett Collection
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Előtte nem volt még rá példa.

Mindenki ismeri Alfred Hitchcock-ot, a rendezőt, aki a rettegést és a paráztatást olyan művészi fokra emelte, mint még előtte senki a filmtörténelemben. Hitchcock-nak abból a szempontból könnyű dolga volt, hogy igazából a rettegés egész életét végigkísérte, csak a belsőbb gondolatait kellett átültetni a mozivászonra. Hitchcock a thriller atyja, aki műszaki rajzolóként kezdte az életét, majd csak később váltott át a filmes szakmára.

Legmaradandóbb, ikonikus művei, amelyeket mindenki ismer Magyarországon is a Madarak és a Psycho, utóbbit 1960-ben forgatta le.

Ez volt a filmtörténetben az első film, amelyben megölik a főszereplőt a film felénél, itt már alkalmazza amúgy Hitchcock azt a zseniális narratológiai megvalósítását, hogy egy fő történetszálat elkezd, majd váratlanul megszakítja, és elkezd egy másikat. Akit addig a főszereplőnek hittünk, már nem is lesz olyan fontos személy. Ezt vörös hering technikának hívják. A Psycho-ban például a sikassztási ügyet váltja a Bates Motel tulajának rettenetes története.

A Psycho azonban nemcsak ezért filmtörténeti mérföldkő, akadnak itt még nagyobb érdekességek is, ugyanis a Psycho volt az első amerikai film, amelyben a képernyőn megmutattak egy wc-t, sőt, még azt is lehetett hallani és látni, hogy a wc-t lehúzzák.

A wc bemutatása a mozivásznon eddig a pontig tabunak számított. Íme a jelenet:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás