promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási baj van Miss Marple karakterével – új tévés feldolgozást készíttet Agatha Christie unokája
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyannak akarják ábrázolni, amilyennek a szerző megálmodta.

A krimiszerző Agatha Christie egyik leghíresebb karaktere a kotnyeles Miss Marple, aki egy St. Mary Mead nevű falucskában él. Hobbija a rejtélyes bűncselekmények megfejtése, és ebben a minőségében 1927-ben bukkant fel először az írónő egyik novellájában.

A figurát Agatha Christie jórészt a mostohanagymamájáról, Margaret Millerről mintázta, de benne van egy csomó olyan idős falusi hölgynek a jellemvonása is, akikkel a szerző még lánykorában találkozott. A nevet pedig a Marple vasútállomástól, vagy az 1959-ben lerombolt Marple Hall udvarháztól kölcsönözte számára.

Jane Marple alighanem leghitelesebb megformálója Joan Hickson volt, akit maga Agatha Christie is alkalmasnak talált a szerepre. Manapság pedig a Geraldine McEwan, illetve Julia McKenzie főszereplésével készült részeket láthatjuk legtöbbször a magyar tévékben, ám valamennyi említett hölggyel akad egy kis probléma.

A szerzőnő unokája, James Prichard szerint ugyanis mindannyian idősebbek a regényekben, novellákban megjelenített főhőshöz képest. Hickson 78 esztendős volt a karakter első megformálásának idején (1984), míg McEwan 72, McKenzie pedig 68 évesen bújt Miss Marple hetyke kalapkája alá.

Prichard szerint viszont a nagymamája ennél sokkal fiatalabbnak álmodta meg a bűntények eltántoríthatatlan felgöngyölítőjének személyét. Bár a karakter ősz hajú, porcelánkék szemű, szelíd és vonzó modorú hölgyként van lefestve, de azért korántsem tekinthető rozoga vénlánynak.

„Azt hiszem, sokkal élénkebb és mozgékonyabb, mint azt a tévés feldolgozásokban láthatjuk. Sok példát tudnánk felhozni a könyvekből arra, hogy inkább a hatvanas éveiben jár, semmint a hetvenes-nyolcvanas éveit tapossa”

– emelte ki az Agatha Christie örökségét gondozó unoka. Aki egyébként azt az ötletet dédelgeti, hogy új feldolgozást készíttet Miss Marple történeteiből, ám abban már egy energikus hatvanasként fog szerepelni a kedves, kotnyeles hölgy – ugyanakkor nagy kérdés, hogy ezt mennyire fogják szeretni a nézők.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás