promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezek közül kerül ki a legjobb magyar film - melyik érdemelné meg a leginkább?
Borítókép:  NFI
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tényleg ezek voltak a legjobb magyar filmek az elmúlt egy évben?

Idén június 9-12. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatja a közönség. A hard core rajongók május 15-éig válthatnak early bird bérletet és lesz diák, nyugdíjas, valamint helyi kedvezmény is. A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek. A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélménnyekkel várunk Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében.

Nemrég kihirdették, hogy a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottsága kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2022-ben a Magyar Mozgókép Díjakra.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában idén A feleségem története, A játszma, a Külön falka, Az unoka és a Magyar Passió versenyeznek. A legjobb rendező díj öt nevezettje Fazakas Péter A játszma, Deák Kristóf Az unoka, Enyedi Ildikó A feleségem története, Papp Gábor Zsigmond a Bereményi kalapja és Eperjes Károly a Magyar Passió című alkotásáért.

A legjobb elsőfilmesnek járó díj sorsa Deák Kristóf (Az unoka), Kis Hajni (Külön falka), a Lőrincz Nándor–Nagy Bálint páros (Legjobb tudomásom szerint), Fabricius Gábor (Eltörölni Frankot) és Fazekas Máté (Kilakoltatás) között dől majd el. A legjobb női főszereplő kategóriában Hámori Gabriellát jelölték a Legjobb tudomásom szerint, Mentes Júlia Virgíniát az Ida regénye, Mészáros Blankát a Kilakoltatás, Léa Seydoux -t A feleségem története és Molnár Piroskát Bors néni című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Thuróczy Szabolcs (Szia, Életem!) Eperjes Károly (Magyar Passió), Kulka János (A játszma), Mátray László (Attila, Isten ostora) és Dietz Gusztáv (Külön falka) közül kerül majd ki a győztes.

Az operatőrök között Rév Marcell (A feleségem története), Nyoszoli Ákos (Külön falka), Maly Róbert (Az unoka), Nagy András (A játszma) és Dobos Tamás (Eltörölni Frankot) versenyez majd.

A legjobb tévéfilmnek járó díj jelöltjei Goda Krisztina Ida regénye, Pacskovszky József Kék róka, Vidnyánszky Attila Attila, Isten ostora, Novák János Bors néni, valamint Vékes Csaba és Olt Tamás Korai menyegző című alkotása.

A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában a mezőny annyira erős volt, hogy a jelölések számát a bizottság az eredetileg tervezett háromról ötre emelte. Így az Egy mindenkiért, a Bereményi kalapja, a Triptichon: Esterházy János élete és öröksége, a Dívák és A bereki ember jutottak a versenybe. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül az Otthon, otthon (rendező: Nagy Anikó Mária és Szabó Attila), a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja), a 101. magyar népmese (rendező: Novák Tamás), A varázsló – Csernus Tibor festőművész (rendező: Surányi András) és a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk (rendező: László Gábor) lesznek versenyben.

A legjobb kisjátékfilm öt jelöltje a Szelfi Egyetem (rendező: Bánszki Kristóf), a Diszkó Diktátor (rendező: Kőváry Dániel), a Magunk maradtunk (rendező: Kovács Ákos), az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert) és a Missing light (rendező: Török Előd).

A legjobb animációs film kategóriában az Otthon (rendező: Rofusz Kinga), A piros veréb (rendező: Rófusz Ferenc), az ACID (rendező: Koós Árpád,), a Janó Manó és az elveszett harmatcseppek 12. rész (rendező: Miklósy Zoltán és Herkó Attila) és a Legendás család (rendező: Glaser Kati) című filmek szállnak majd versenybe.

A legjobb tévésorozat kategóriában A mi kis falunk 5. évad 18. rész (rendező: Kapitány Iván és Lóth Balázs), a Doktor Balaton 1. évad 80. rész (rendező: Cibulya Nikol, Csicskár Dávid, Fazekas Csaba, Gergely Zoltán és Politzer Péter) és a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) közül kerül majd ki a győztes.

A legtöbb szavazatot kapott 5-5 alkotás és alkotó közül a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással dönt majd a nyertesekről. Az ünnepélyes díjátadóra június 12-én a Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor, ahol 20 kategóriában adják át a legjobbaknak a Magyar Mozgókép Díjakat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás