promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Morbius kritika: vérlázítóan vérszegény
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett a Sony-féle Pókemberes Univerzum legújabb darabja, a Morbius, amit egyedül Jared Leto miatt érdemes megnézni. Spoilermentes kritika.

Tovább bővül a Sony saját, egyelőre Pókembermentes Pókemberes Univerzuma. A Venom és a Venom 2 - Vérontó után megérkezett a Jared Leto főszereplésével készült Morbius, amiben végre nagyvásznon is bemutatkozik a hálószövő egyik leghalálosabb és legvérszomjasabb ellenfele.

A történet szerint Michael Morbius halálos beteg. A ritka, de végzetes kórban szenvedő tudósnak talán azelőtt jár le az ideje, hogy rátalálhatna a gyógymódra – amely nemcsak az ő, hanem sok ezer sorstársa életét menthetné meg. Ezért nem akar meghalni. De az életet sem választja: amikor egy különleges, ősi technika nyomára jut, nem hátrál meg, felkutatja, és az örök életet választja. Minden panasza elmúlik. Erős lesz, gyors, éles hallású, eszes… és vérre szomjazik.

Akik a képregényekből ismerik Morbius karakterét, azoknak nem kell bemutatni a Marvel vérszívó antagonistáját, viszont ugyanúgy csalódni fognak, mint azok a kívülálló, mezei nézők, akik csak Jared Leto és a vámpíros téma miatt váltanak majd rá jegyet. A Morbius ugyanis híján van az izgalomnak, az épkézláb történetnek, és a vérnek is.

(Forrás: Profimedia)

A Sony új, görcsös próbálkozása ordít a kreativitás hiányától, egyértelműen érződik, hogy a stúdió mindenáron fel akarja építeni magának a saját Pókemberes fellegvárát, de egyelőre nincs hozzá elegendő építőanyaguk. Bár a Venom első része egy ígéretes alapkőnek számított, az Andy Serkis által rendezett Vérontó már csak egy romantikus átverés volt, ami rengeteg rajongónál kicsapta a biztosítékot. Most sokan reménykedtek benne, hogy a Sony-nak megjön az esze, és a vér-, és brutalitástól mentes Venom hibáiból tanulva legalább annak a karakternek a saját filmjébe pumpálnak kellő mennyiségű vért, aki legendásan véres és vérre szomjazik. Bár az alkotók itt már igyekeztek "a kecske is jól lakjon, és a káposzta is megmaradjon"-elv alapon bánni a vérrel, a végeredmény még így is nagyon vérszegény lett.

Ilyenkor az ember abban reménykedik, hogy legalább a film akciójelenetei jól működjenek. Sajnos ezen a téren is csalódást fog okozni a Morbius, ugyanis ember legyen a talpán, aki lépést tudjon tartani a vérszívóval; a film akciói mindvégig követhetetlenek és gyakran elvesznek a megkomponálatlan képen. Igaz, a képi világ sokszor még az egyszerű, kétszereplős jelenetekben is szétesik, ugyanis a focus puller hibájából egyes szereplők arcjátékai gyakran homályba merülnek.

(Forrás: Profimedia)

Nem mintha telis-tele lenne ez a film kimagasló színészi alakításokkal. Ahogy a Venom csak Tom Hardy miatt tudott működni, úgy a Morbius is egyedül Jared Leto miatt képes egyben maradni. Leto nem egyszer bizonyította már be, hogy kiváló karakterszínész, és Morbius szerepében is kecsesen lubickol, senki sem vitathatja, hogy ezt a szerepet neki találták ki. Persze a kiváló castingra már Nina Gold neve is önmagában garancia, de akik az előzetesek alapján egy kicsit is kételkedtek abban, hogy Leto jó választás lesz-e a Marvel vámpírjának szerepére, azok pozitívan fognak csalódni.

Sajnos a történet többi szereplőjéről már nem mondható el ennyi szép és jó: valójában az összes karakter sablonos és érdektelen, Matt Smith ripacskodása egyenesen bántja a szemet, Jared Harris nemes egyszerűséggel egy két lábon járó pazarlás, míg Tyrese Gibson csak a nézését meg a járását adta a produkcióhoz. Természetesen ahogy az előzetesekből már kiderült, a filmben megjelenik a Michael Keaton által alakított Keselyű is, akinek csekély, de annál fontosabb szerep jut a Sony-féle Pókuniverzum jövőjét illetően.

A Morbius közel sem lett egy jó film, érdektelen és üres történetével, nevetségesen gyermeteg módon megírt dialógusaival, sablonos és egyszerű karaktereivel, valamint követhetetlen akciójeleneteivel nem tud kárpótolni a minden tekintetben pocsékul sikerült Venom 2. miatt, de Jared Leto-nak mégis sikerül megmentenie ezt a több szempontból is vérszegény produkciót.

A Morbius március 31-től látható a magyar mozikban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás