promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: döbbenetes álhír járta be a világot, még Magyarországon is sokan elhitték - aztán kiderült az igazság
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Biztos, hogy te is hallottál erről a hírről. Kiderült, hogy álhír volt.

Már több mint tíz napja tart az orosz-ukrán háború, amelynek kirobbanására korábban nagyon kevesen fogadtak volna, majd az oroszok váratlanul elindították csapataikat Kijev irányába. A háború egy nagyon 21. századi vetülete, hogy a két ország hadserege az online térben is kommunikál a világgal, a Twitter-en pédául rengeteg történésről elsőkézből értesülhetünk.

Ezzel párhuzamosan pedig elképesztően sok álhír is érkezik, amelyeket utánajárás nélkül simán igaznak is hihetnénk. Az Infostart nemrégiben egy nagyon jó válogatással rukkolt elő, amelyben részletesen is bemutatják a legjobban felkapott híreket, képeket, fotókat, videókat, amelyekről később kiderült,

hogy bizony hamisak, álhírek. Sokszor esik meg például, hogy régi háborús videókat úgy tálalnak userek az online térben, mintha azok a mostani háborúból lennének.

A BBC korábban összeállított egy olyan hosszabb anyagot, amelyben a napjainkban, a háború kapcsán terjedő álhírek hátterével is foglalkoznak, ebben a cikkben még olyan esetekről is beszámolnak, amikor híres politikusok, Európa prominens személyei dőltek be a csalóknak, és posztoltak olyan képeket, amelyek jóval a konfliktus előtt készültek, ám ők úgy prezentálták, mintha most érkeztek volna frissen Ukrajnából.

Pár nappal ezelőtt pedig az egyik legjobb magyar mözösségi média szakértő beszélt az álhírek terjedéséről az ATV Start-ban:

Egy példa a nagyon gyorsan terjedő álhírekre, amelyet nemrég lepleztek le.

Korábban elképesztő népszerű lett egy olyan bejegyzés, amely szerint a világ legnagyobb pornóvideó-megosztó oldala, a PornHub blokkolja az orosz felhasználókat. A hír kvázi azt mondta ki, hogy az oroszok nem tudnak fellépni a PornHubra, és így nem tudnak ezen az oldalon filmeket nézni. Sőt, a hír azt is kimondta, hogy az oroszok az olalra való fellépéskor ukrán zászlót, és ukrajna melletti kiállást hirdető szöveget is láthattak.

Mint arról a magyar Urbanlegends álhírleleplező oldal is beszámolt, az egyik legnépszerűbb tényellenőrző oldal, a Snopes utánajárt a történteknek, és rengeteg gyanút keltő dolog mellett megkérdezték a PornHub-ot is, a cég szóvívője pedig kijelentette, hogy szó sincs erről, ők nem tiltották ki az orosz usereket a szájtról.

A PornHub amúgy március 4-én szólalt meg a Snopes-nak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás