promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Érdekel József Attila szerelmi élete? És Kölcsey viszonzatlan szerelme? - ezt nem tanították az iskolában!
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gondoltad volna, hogy ezeknek a híres magyar irodalmi személyeknek milyen kavalkád volt a szerelmi életében?

Az irodalom rendkívül sokszínű és fantáziadús. Gyakran hajlamosak vagyunk a művészi alkotásokhoz olyan személyiséget párosítani az író vagy költő alakjában, ami belepasszol az általunk felvázolt képbe. Pedig a valóság legtöbbször teljesen mást takar. A következő magyar irodalom híres nevei érdekes szerelmi gubancokba bonyolódtak, most pedig lehull a lepel ezekről az izgalmas történekről.

József Attila, Kozmutza Flóra és egy harmadik

Mindenki ismeri József Attila olthatatlan szerelmét Kozmutza Flóra iránt, de azt talán kevesen tudják, hogy Flórának egy másik alkotóművész is udvarolt. Sőt, mi több, szerelmük akár be is teljesedhetett volna, ha a körülmények kicsit másképpen alakulnak.

Ez a személy pedig nem más, mint Illyés Gyula, akibe Flóra fülig szerelmes volt. 

Habár az író viszonozta a lány érzéseit, de találkozásukkor házas volt, és Flóra hirtelen egy szerelmi háromszögbe csöppent bele. A társadalom József Attila és Flóra kapcsolatát szerette volna beteljesedettnek tudni, így végül be is hódolt ennek a hőn kívánt szereposztásnak és lemondott saját érzelmeiről. József Attila tragikus halálát követően sem szűnt meg Illyés Gyula iránt táplált mély szeretete, ezért titokban folytatták a románcot. A neves író az elvárásoknak eleget téve, soha nem említette Flóra nevét verseiben, ami élete végéig nyomta a lelkét. 

Kölcsey Ferenc viszonzatlan szerelme

Talán nem sokat tanítanak az iskolákban Kölcsey Ferenc szerelmes verseiről, pedig voltak neki.

Ezeknek a romantikus, vágyakkal teli költeményeknek alakja nem más volt, mint Szemere Pál.

A Himnusz szerzője legjobb barátja iránt sokkal többet érzett, habár ezt mái napig nem merik egyértelműen kijelenteni az irodalomkutatók. Több, mint valószínű, hogy mély érzelmei soha nem találtak viszonzásra, mivel Szemere Pál rengeteg nőnek csapta a szelet, még felesége mellett is. Így aztán az egyedül maradt Kölcseynek nem jutott más csak a magány és a kor normáihoz való igazodás. 

Jókai Mór és Nagy Bella

Keveset beszélünk róla, pedig köztudott, hogy Jókai Mór és Nagy Bella színésznő között hatalmas korkülönbség volt.

A fiatal előadónő 54 évvel fiatalabb volt a jeles írónál.

Jókai Mór segítette beindítani Bella színészi karrierjét, amit élete végéig támogatott. Az író családja és barátai sem nézték jó szemmel a házasságot, ezért végül Jókai besokallt és megszakította velük a kapcsolatot. Végrendeletében mindent Nagy Bellára hagyott. Habár házasságuk csak 5 évig tartott, de mindvégig virágzott. A végrendelet miatt súlyos vádakkal illették Bellát, ezért aztán Londonba menekült.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás