promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a József Attila-verset eddig még senki sem olvashatta el
Borítókép:  Macht Ilona szerk.: József Attila. Négyszemközt az utókorral. József Attila fényképeinek ikonográfiája, Budapest, 1980
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Váratlanul előkerült egy eddig ismeretlen József Attila-vers, amely egy négy lapból álló notesztöredékben bukkant fel, a költő kézírásával, és Gyömrői Editnek íródott.

 

A hír rendkívüli, hiszen nagyon ritka, hogy még ismeretlen József Attila-vers kerüljön elő. A négy lapból álló, iskolai füzetnél picivel kisebb noteszben fellelhető Edit című, nyolcsoros vers szoros kapcsolatot mutat a költő Számvetés című versével

– közölte a Telex.


Kép forrása: Telex

A feltüntetett dátum szerint a vers 1935. márciusában íródott, Budapesten. A mű szövege kedves és egyszerű:

„Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.”

Gyömrői Edit kezelte József Attilát Dr. Rapaport Sámuel után 1935–1936-ban. A költő szerelmes lett pszichoanalitikusába, hozzá írta többek között legszebb verseinek egyikét, a Nagyon fájt.


Gyömrői Edit. Forrás: PIM

József Attilának egyébként nem a Gyömrői Edithez írott verseit tekinthetjük élete legkiemelkedőbb műveinek, hozzá íródott műveiben azonban a szenvedély, az emberi – és a költői – én olyan mélységeit érintette és hozta mozgásba, amely figyelemre méltó. Sokat vitatott kérdés ugyanakkor, hogy a Gyömrői Edit iránti szerelemben mennyi volt a személyes vágy, kötődés, s mennyi az elsüllyedt anya-kép projekciója.

 „Szerelem? Nem volt ez szerelem... A versek az nem én voltam, rólam nem tudott semmit. Az érzelem az anyjához kötődő érzésnek az ismétlése volt.”

– mondta el Edit egy interjú során, amelyet Vezér Erzsébetnek adott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás