promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
II. Erzsébetet 3 óriási sorscsapás érte rövid időn belül, ezért sem véletlen, hogy ezt az évet tartja az „Annus Horribilis”-nek
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az év, amely az "Annus Horribilis" nevet kapta.

30 éve volt a brit királyi család egyik legszörnyűbb esztendője.

1992 azaz év volt a brit királyi család történetében, amikor három elképsztő sorcsapás is érte őket, és főleg II. Erzsébetet. Pedig 1992-ben őfelsége egy elképesztő évfordulót ünnepelt, ugyanis ekkor volt trónralépésének a 40. évfordulója.

Egy nagyszerű évnek kellett volna jönnie, ehelyett egy borzasztó, sorcsapásokkal teli esztendő következett.

Őfelsége egy beszédében nevet is adott mindennek, 1992 lett a borzasztó esztendő, amit latin kifejezéssel "Annus Horiibilis"-nek hívunk.

Ebben az évben két gyermeke, Anna és András is azt közölték vele, hogy magánéletük válságban van, persze a bulvársajtó azonnal beszámolt a fejleményekről, egymást érték a botrányok és a kínos részletek. És ekkor követekezett be a monarchia egyik legnagyobb válsága is, ugyanis 1992. november 20-án kigyulladt a Windsori kastély.

Valószínűleg egy 1000 wattos reflektort túl közel tettek a függönyökhöz, és ebből bontakozott ki egy hatalmas tűzvész.

Szerencsére senki sem sérült meg, a turisták biztonságban elhagyták az épületet. A kastélyt végül öt év alatt tudták teljesen helyreállítani, azóta van egy olyan túra is, amire be lehet fizetni Windsorban, és amely során a nagy tűzvészről mesélnek a látogatóknak.

Amúgy a helyreállítást illetően komoly vita bontakozott ki Nagy-Britanniában, hogy ki állja a számlákat, hiszen jogilag a kormány felelőssége volt a kastély, ám az ország éppen recesszióban volt.

Végül megállapodtak, hogy a királynő is adózni fog, majd megnyitották a Buckingham-palotát a nyilvánosság előtt, hogy a belépődíjakból is tudják majd fedezni a helyreállítás költségeit.

(Forrás: Index, Múltkor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás