Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Poirot 93 tulajdonságát gyűjtötte össze a karakter megformálásakor a szenzációs David Suchet

Poirot 93 tulajdonságát gyűjtötte össze a karakter megformálásakor a szenzációs David Suchet

Zene, Film & Kultúra

Poirot 93 tulajdonságát gyűjtötte össze a karakter megformálásakor a szenzációs David Suchet

Zene, Film & Kultúra

Promotions 14:14

Az ő alakítása lett alighanem a legsikeresebb, és nem véletlenül.

A legtöbben egyetértenek abban, hogy Agatha Christie zseniális magánnyomozója, Hercule Poirot leghitelesebb megformálója az angol David Suchet. A ma már 75 éves színész 1989 és 2013 között bújt a belga detektív bőrébe, vagyis 13 sorozatban és összesen 70 epizódban.

A szerep olyannyira hozzánőtt, hogy könyvet is írt róla Poirot és én címmel. Ebben olvasható, hogy a karakter minél hitelesebb megformálása érdekében 93 tulajdonságát gyűjtötte össze Poirot-nak a regényekből, és ebből gyúrta össze a különleges és különc figurát.

„Küldetésemnek éreztem, hogy azt a karaktert keltsem életre, amit Agatha Christie megírt. Ezért bőséges jegyzeteket készítettem, 93 darab egysoros feljegyzést, és ezeket mindig magamnál hordtam. A legelső és talán legfontosabb ez volt: nem francia, hanem belga”

– emelt ki Suchet egy meglepő dolgot. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy a belgákból hiányzik az az ellenséges fölényeskedés, amely a franciákra annyira jellemző az angolokkal szemben. Tény, hogy Poirot sokkal barátságosabban és toleránsabban fordul új hazája „őslakosai” felé.

A belgaság mellett a lelkiismeretes és alapos színész egyebek mellett még a következőket jegyezte fel:

  • „Gyengéden megkefélgeti a kalapját, mielőtt elhagyja a lakását.”
  • „Jó sok kanál cukrot tesz a teájába.”
  • „Részletes leírás van a bajszáról a Gyilkosság az Orient expresszen című krimiben.”

Vagyis csupa olyan dologra ügyelt, amelyekről az eredeti könyveket olvasó tévénézők is egyértelműen felismerték a piperkőc detektívet. Suchet alapvetően arra törekedett, hogy Poirot inkább szakértőnek tűnjön, ne pedig viccesnek vagy komikusnak, mint ahogy korábban oly sokan ábrázolták őt.

Érdekesség az is, hogy a detektívnek pingvinszerű járása van, amit a színész úgy tudott megtanulni, hogy egy pénzdarabot szorított a farpofái közé. Suchet annyira ügyelt a részletekre, hogy örökre megbánta, amiért A titokzatos stylesi eset című részben nem fésülködött meg, mielőtt kiszólt az ablakon Hastings kapitánynak.

Borítókép: Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria