promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Cobra Kai, 4. évad kritika: nagyon elrontották az évtized egyik legjobb sorozatát, akár ezt is gondolhatnád
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2021 utolsó napján jött ki a Netflixen az új évad, sok országban pedig rakétagyorsasággal került fel a streaming toplistájának csúcsára. Spoilermentes kritikánkban megnézzük, hogy milyen további drámákat tartogathat még a széria, ami az utóbbi évtizedek egyik legjobb nosztalgiafröccse volt.

2018-ban a Youtube Premium-on jelent meg a Cobra Kai, amely a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb filmjének, a Karate kölyöknek, majd annak folytatásainak szeretett volna méltó utódja lenni. A vállalkozás pedig nem fulladt kudarcba, sőt, a Netflix elhozta a szériának azt, amit nagyon is megérdemelt, a népszerűséget és a sikert.

A sorozatot korábban 4 Emmy-díjra is jelölték, így nem meglepő, hogy már készülőben van az 5. évad is. A 4. évad lezárása amúgy sok izgalmas történetszálat kezdett el kibontani, amelyek új dimenzióba vihetik a sorozatot, kicsit letérve a régi, jól bejáratott útról, a Karate kölyök-filmek kicsit már túl is használt kliséiről.

Amelyek persze bitang jól működtek egy darabig, de 3 filmre nem lehet rábízni több tucat részt. Ez pedig nagyon meglátszik néha a 4. évad történetszövésében, fordulataiban is.

Azt már a korábbi trailerek után is tudni lehetett, hogy a 4. évad egyik legnagyobb dobása majd a pszichopata Terry Silver beemelése lesz a történetbe, ám a Karate kölyök 3. része után ez első blikkre nem tűnt annyira izgalmas csavarnak, mivel az 1989-ben elkészült film már jóval fáradtabb volt az előző két résznél, a Karate kölyök mítoszához sem tudott hozzáadni érdemben, inkább elvett belőle. Még Arany Málna-jelöléseket is kapott az alkotás.

Arról, hogy a Karate kölyök 1989-es része egy méltatlan lezárása volt Ralph Macchio szereplésének Daniel LaRusso szerepében, nem is mondhatna el többet az a tény, hogy 1995-ben maga a film rendezője, John. G. Avildsen is elismerte, hogy borzalmas lett a film.

Pedig ebben az új évadban a 3. rész sosem létező mitológiájához nyúlnak a készítők, Terry Silver pedig úgy toppan elénk, mint egy korábban már megbukott film, egy megbukott narratív szál egyik túlfűtött szereplője, ám most kapott egy új esélyt, hogy kidomborítsa igazi énjét. 90 perc helyett körülbelül 380 percet.

Terry Silver figuráját (az idővel is kellemesen sáfárkodva) elég jól felépítették a sorozatban, így pedig egy ikonikus, régi nagy főgenya sosem létezett renoméját keltették életre. A Cobra Kai 4. évada tehát nem kevesebbre vállalkozik, minthogy a harmadik film bukásának miértjéből erőt merítve dobbantson egy nagyot.

Mielőt tehát megnéznétek a negyedik évadot (és bocsánat, hogy későn szólunk), de érdemes egyszer újranézni a Karate kölyök harmadik részét is,

hiszen csupán ezzel a vizuális tapasztalattal a zsebetekben érthetitek meg jobban, hogy mi a negyedik évad óriási erénye.

Az új évadban nemcsak az új főgonosz feltűnése okoz nagy kavart All Valleyban, hanem az is, hogy az egyes szereplők jellemvonásait továbbgondolták a készítők. Az évad nézése közben szépen lassan, fokozatosan szakadunk el a régi mitológiától, és kezdjük azt érezni, hogy hőseink cselekedeteit már nem a régi Karate kölyök-filmek visszatérő elemei irányítják.

A széria új utakra téved, szépen lassan elhagyja a múltat, ez pedig új erőket szabadít(hat) fel a sorozatban. Az 5. évad pedig jó lesz, ezt már most borítékolni lehet, annak ellenére, hogy az új évad nézése közben volt jó pár alkalom, hogy simán arra gondolt az ember, hogy ez egy felesleges etapja LaRusso és Lawrence viszályának. A készítők nem sétáltak bele a csapdába, az évad végére kitisztul a kép, a duplacsavarok pedig elég izgalmasan viszik majd tovább a történetet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás