promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Budapestről azt hitték, hogy Egyiptomban vannak, durván elnézték a térképet az országba bevonuló orosz katonák? - Egy legenda, és ami mögötte van
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez az egyik legérdekesebb történet, amelyről sokan beszéltek anno.

Az 1956-os magyar forradalom kapcsán számtalan legenda látott napvilágot, illetve 65 évvel ezelőtt már eleink is belefutottak olyan álhírekbe, amelyeket először nagyon is komolyan vettek. Az egyik leginkább ismert szerint fővárosunkban, Budapesten a Köztársaság tér (ma II. János Pál pápa tér) alatt a hatalom gigászi katakombákban, titkos földalatti börtönökben tartja fogva a forradalmárokat. Az álhírnek ráadásul az is táptalajt adott, hogy a tértől nem messze folytak az M2-es metró munkálatai.

Korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk az esettel, ebből az is kiderül, hogy éppen kinek jött jól ez az álhírkeltés.

A november 4-i szovjet invázió legelterjedtebb legendája szerint a Budapestre érkező szovjet katonák azt hitték a Dunáról, hogy a Szuezi-csatorna, így Budapestről azt, hogy Egyiptomban vannak. A történetet mesélő visszaemlékezők azonban 

egyetlen esetben sem voltak közvetlen tanúi az ilyen jeleneteknek, de mindig „első kézből” hallották, hogy valóban megtörtént

- olvasható a történet az Országos Széchenyi Könyvtár 1956-os Intézet és Oral History Archívumában

A kutató, Litván György a történethez azt is megjegyzi cikkében, hogy ez a legenda jól szemlélteti a magyar ügy és a szuezi válság összefüggéseit, illetve a magyar forradalom magasztosságát is a nemzeti büszkeség szempontjából, hiszen a legenda azt sugallja, hogy még a szovjet katonák előtt is el kellett tikolni, hogy kik ellen harcolnak, nehogy megtagadják a parancsot.

Az 1956-os forradalom leverésére szolgáló Forgószél-hadműveletet azonban olyan katonákkal hajtották végre a szovjetek, akik korábban nem álltak kapcsolatban a magyar forradalmárokkal, és a szabadságharccal sem, így a szájhagyomány útján terjedő legendának nem lehet valóságalapja.

A szuezi válság amúgy a Szuezi-csatorna államosítása után tört ki, Egyiptom ellen izraeli-brit-francia egység jött létre, a konfliktus 1956. október 29. és november 7. között tartott, a szovjeteknek pedig jól jött, hiszen elterelte a nemzetközi figyelmet a magyar szabadságharcról.

[[cikk2]]

(Forrás: Litván György: Mítoszok és legendák 1956-rólÉvkönyv VIII. – 2000, Budapest, 1956-os Intézet, 205–218.o.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás