promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy kis magyar falu 1956-ban függetlenedett Magyarországtól?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1956 októbere elképesztő sztorikat is adott nekünk.

A magyar falu, amely 1956-ban független lett

Kesztölc Komárom-Esztergom megyében található, Esztergom és Dorog között, közel a szlovák-magyar határhoz. A pár ezer lelkes község csúcssztorija 1956-hoz kapcsolódik, ekkor az a legenda járta, hogy a helyiek pálinkáért tankot bartereztek, majd a falu határába álltak vele, sőt, el is szakadtak Magyarországtól, és kikiálltották függetlenségüket.

A történet azóta is a falu egyik legjobban citált eseménye, amelyre még manapság is megemlékeznek. Pár éve például a falu határában szalmabálákból készítettek egy tankot, a községbe való belépéskor pedig tábla hirdeti,

hogy beléptél a Kesztölci Köztársaság területére.

Bár a történet nem igaz, hiszen azóta több kutató is bebizonyította, hogy a legendás köztársaság jelentős részben a kádári propaganda kreálmánya, és így a korabeli sajtó nagyítása, amely a falusiakat akarta nevetségessé tenni, hiszen Kesztölc a sajátos revolúciója miatt szálka volt a hatalom szemében. 

A legenda azonban új életre kelt, manapság már a kesztölci büszkeség egyik éltetője, a kicsiny mikrokozmoszban a sajátos popkultúra egyik alappillére. A teljes sztoriról korábban már írtunk egy cikket, ebből megtudhatjátok, hogy helyben micsoda kultusza van a kesztölci respublica-nak.

Titkos börtönök a főváros alatt

Az 1956-os forradalom talán legvadabb álhíre volt, hogy Budapesten a Köztársaság tér (ma II. János Pál pápa tér) alatt a hatalom titkos börtönökben tartja fogva a forradalmárokat. A téren álló hatalmas épület, a Magyar Dolgozók Pártja Budapesti Bizottságának székhelye, amely a második világháború utáni időszakban a rettegés szimbóluma lett, így nem meglepő, hogy ide helyezte a néplélek a börtönöket.

Ráadásul az álhír föld alatti vonulatának hitelt adott az is, hogy a környéken folytak az M2-es metró munkálatai. De mi a teljes igazság, és kinek jött jól az álhírkeltés? Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a kérdéssel.

A totónyertes legendája

A legenda szerint egy budapesti munkás több mint félmilliót nyert a lottón, és éppen 1956. október 23-án vette át a nyereményét. A sztoriból könyvet írtak és filmet is rendeztek. Anno az Urbanlegends című magyar legendavadász oldal nagyszerű cikkben járta körül a témát, amelyből többek között megtudhatjuk a nyertes nevét is, illetve azt is, hogy a legendák szerint először elásta a pénzt, majd utána egy kocsmába fektette azt.

A történet amúgy igaz, a totón nyert összeg pontosan 648 789 forint volt. Az Urbanlegends cikkében további érdekességeket is találhattok a történtekről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás