promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyosan megsérültek többen is a Gyűrűk Ura-széria forgatásán - mi lesz így a sorozattal?!
Borítókép:  Gyűrűk ura /Youtube
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Amazon Prime éppen Új-Zélandon forgatja A Gyűrűk Ura trilógiájának előzménysorozatát, amely nem lesz olcsó mulatság, lévén csak az első évad 465 millió dollárba kerül - így minden idők legdrágább tévésorozata lesz. Ezek után rendkívül kellemetlenül érhette a céget ez a súlyos balesetsorozat.

A streaming-szolgáltató öt évadot és további spin-offokkal is betervezett már. A világsajtóban azonban hatalmas botrányt kavart a hír, hogy A Gyűrűk Ura forgatásán több kaszkadőr is igen súlyosan megsérült. Az Amazont azon nyomban meg is gyanusították, hogy nem figyelnek oda kellőképpen munkatársaik biztonságára. Talán nem meglepő, hogy az óriáscég ezt cáfolja.

Az New Zealand Herald tudósított arról először, hogy A Gyűrűk Ura-sorozat forgatásán legalább három kaszkadőr súlyosan megsérült. Közülük több munkatársat név szerint is megemlítenek, kiknek sérülését még ráadásul elmulasztották jelenteni a WorkSafe-nek, a helyi munkavédelmi szervezetnek.

A Herald információi alapján márciusban először Dayna Grant szenvedett fejsérülést az Aucklandben található Kumeu Studiosban zajló forgatás során. Miután megvizsgálták a kaszkadőr hölgyet, agyrázkódást és gerincsérülést egyaránt megállapítottak nála. Sajnos, júniusban kiderült az is, hogy Dayna állapota sokkal súlyosabb és agyi aneurizmája lett. Az Amazon azt állítja, hogy csak azért nem jelentették be a sérüléseket, ahogy az ilyenkor szokás és kötelező is, mert kisebb sérülésekről volt szó, ezért Grant kórházba sem került. A kaszkadőrnő korábban olyan filmes produkciókon is részt vett, mint a Mad Max – A harag útja, a Wonder Woman 1984, vagy éppen a Xéna-tévésorozat, szóval nem éppen nyeretlen kezdőről van szó.

Grant azonnali műtétre szorult a súlyos aneurizmája miatt, a gond csak az volt, hogy a biztosítása nem fedezte a szükséges összeget, így kollégái, barátai gyűjtést indítottak a közösségi médiában, amelyben még a korábban Xénát alakító és a Spartacusban is szereplő Lucy Lawless is részt vett.

A New Zealand Herald két másik olyan esetet is megemlít, amelyek A Gyűrűk Ura forgatása során történtek és a Worksafe-et szintén nem értesítették: az ausztrál Elissa Cadwellnek még 2020 februárban volt egy komolyabb balesete, amelyet követően az Amazon 500 ezer dollárt fizetett neki. A filmstúdió szerint a nagy összeget azért fizették a kaszkadőrnőnek, hogy haza tudjon menni Ausztráliába és le tudjon telepedni, vagyis nem kompenzációként.

„Az Amazon Studios rendkívül komolyan veszi stábtagjai és dolgozói fizikai és érzelmi egészségi állapotát. Top prioritásunk, hogy a produkciós csapat a továbbiakban is teljes együttműködésben dolgozzon az új-zélandi munkavédelmi szervezettel, a Worksafe-fel. Azok a vádak, melyek szerint a forgatásaink nem elég biztonságosak, vagy nem követik a szabályozásokat, megalapozatlanok és pontatlanok.”

– olvashatjuk a cég közleményében, amely a Variety nevű filmes online magazin is leközölt.

[[cikk3]]

A New Zealand Herald azonban a saját anyagában kiemeli, hogy Dayna Grant sérülését leginkább az okozhatta, hogy a kaszkadőrök főnöke olyan veszélyes sziutációkba is belekényszeríti munkatársait, melyek során a kaszkadőrök nem érzik magukat kellő biztonságban. A Variety erről a filmes stáb egy neve elhallgatását kérő, egyik tagjával is beszélt: ő azt mondta, hogy egy, A Gyűrűk Ura kaliberű fantasy-sorozat forgatásán tömérdek kaszkadőrmutatványra van szükség, ha pedig baleset történik, akkor azt is mindig rögzítik. A produkció névtelen munkatársa szerint a sérülési arány ezeknél a jeleneteknél csupán 0,07 százalék eddig, ami ekkora stábnál nem is rossz arány. Az eddig elszenvedett balesetek pedig leginkább izomhúzódásokat, horzsolásokat jelentettek.

A Gyűrűk Ura első évada még talán az idén, vagy esetleg 2022 elején megérkezik az Amazon Prime-ra, a produkció második szezonját pedig már 2019-ben berendelték, szóval az óriáscég nagyon bízik a J. R. R. Tolkien-adaptációban. A történet jóval A Gyűrű Szövetsége előtt, a Másodkorban játszódik majd, és a sajtó információi szerint Szauron hatalomra jutása is feldolgozásra kerülhet benne. A fantasy-sorozat az eddig információ alapján azonnal szinkronnal és magyar felirattal is érkezik majd hazánkba.

(New Zealand Herald)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás