promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Jóbarátok még a babák névadására is kihatott Amerikában
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem fogjátok elhinni, ki lett a legnépszerűbb szereplő: Emma!

Ezekben a hetekben mindenki a Jóbarátokkal foglalkozik, de az egyik legérdekesebb anyagot kétségtelenül a HuffPost állította össze. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kultikus sorozat hatott-e bármiféleképpen az amerikai névadásra. A meglepő válasz röviden: igen.

Az 1994 és 2004 között gyártott, de mind a mai napig szakadásig ismételt sorozat egy egész generációt termelt ki. Milyen szinten azonosultak vele a nézők? A legtöbben akár odáig is elmentek, hogy a babáikat is a kedvenc szereplőik után nevezték el.

1994-ben, vagyis a Jóbarátok indulásakor a Ross keresztnév a 331. legnépszerűbb volt az USA-ban, de aztán egészen a 268. helyig tört előre, hogy 1997-ben már ismét a 331. pozícióban szerénykedjen.

Rachel a frizurájával tartós divatot teremtett, de vajon mi újság a név területén? Korábban sem állt rosszul (sőt: Ross-ul), de 1996-ban a 9. legnépszerűbbnek bizonyult a kislányos szülők körében. 2020-ban viszont már csak a 227. helyen állt!

A Chandler név kétségkívül a sorozat nagy nyertesének tekinthető. 1994-ben még csak a 348. volt a kisfiúk körében, a következő esztendőben azonban hatalmasat ugrott, és meg sem állt a 177. helyig. A csúcsot a 151. pozíció jelentette, tavaly pedig az 569. volt.

Ne felejtsük el Monicát sem, bár az ő neve az 1970-es években volt a topon. Azután kissé visszaesett, de nem produkált olyan drámai hullámzásokat, mint a többi név (1997-ben például a 79. volt.) Aztán 1998-ban beköszöntött a Monica Lewinsky-botrány, ami a 151. helyre lökte a szép keresztnevet.

Phoebe – nevezte így bárki is a gyerekét a kilencvenes évek előtt? Nagyon kevesen, amit az is mutat, hogy 1994-ben a 819. helyen szerénykedett. Aztán a következő évben az 580. pozícióba szökkent, egyértelműen a Jóbarátoknak köszönhetően. Azóta is mászik fölfelé, tavaly a 256. volt a listán.

Joey szerencsésnek mondhatja magát, hiszen a neve éppolyan átlagos (vagy inkább közönséges) volt, mint a sorozatbeli személye. 1994-ben a Joseph – ennek a becézése a Joey – a 11. legnépszerűbb névnek számított, 2003-ban pedig már a 6. volt, míg tavaly a 26. helyre esett vissza.

Végezetül említsük meg Emmát is, mert amikor Rachel – Monica ötletét átvéve – nevet választott a babájának, alighanem sokan ledöbbentek a döntésén. A szóban forgó rész 2002-ben került adásba Amerikában, és az Emma egy év alatt a 13. pozícióból rögtön a 4. helyre ugrott. Napjainkban is a Top 3 rendszeres szereplője!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás