promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dutyi dili: 8 ritkán hallott érdekesség minden idők egyik legviccesebb filmjéről
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A főszereplő párosnak nem ez volt az első közös munkája, de mindenképpen a legsikeresebb.

A négy évtizede, 1980-ban bemutatott Dutyi dili (Stir Crazy) máig megunhatatlan, klasszikussá nemesedett komédia. A Gene Wilder és Richard Pryor által alakított főszereplők bankrablás miatt kapnak 125 évnyi börtönbüntetést, ami persze milliónyi vicces helyzetet teremt. Összeszedtünk 8 ritkán hallott érdekességet a filmről.

1. A két sztár, Wilder és Pryor négy évvel korábban játszottak először együtt, az 1976-ban forgatott Száguldás gyilkosságokkal (Silver Streak) című filmben. A Dutyi dili összehasonlíthatatlanul jobban sikerült, és többet is hozott a konyhára, hiszen a nyitó hétvégén 13 millió dollár csengett a kasszába, összességében pedig 101 millió. A Columbia Picturesnek ez volt a harmadik filmje, amely áttörte a bűvös 100-as bevételi határt.

2. A statiszták jó része valódi rab volt, a stúdió Arizona államból 350 börtöntölteléket verbuvált össze a nagyobb hitelesség érdekében.

3. A börtönőrök egy része szintén valódi volt, és elképesztően nehéz munka hárult rájuk, nehogy valaki megszökjön a fogvatartottak közül. A forgatási napok végén egyenként ellenőrizték és engedték ki a stábtagokat.

4. A főszereplők legtöbb jelenete improvizált volt, különösen azokban a helyzetekben, amikor lazáknak kellett mutatkozniuk a rabtársaik körében.

Fotók: Profimedia

5. Richard Pryor gyakran küzdött alkohol- és drogproblémákkal, így senki sem csodálkozott azon, hogy alkalmanként 3-4 órát is késett a forgatásokról.

6. Az afroamerikai színész mégis hatalmas gázsit kapott, 1 millió dolláros alapfizetést, valamint 10 százalékot a jegybevételből, ami további 10 milliót jelentett számára.

7. Sidney Poitier elsősorban kiváló színész volt, de korábban is rendezett már pár filmet. Viszont ez volt az első olyan alkotása, ahol csak direktorként szerepelt, és szereplőként nem bukkant fel a filmben.

8. A forgatás helyszínéül szolgáló börtön hivatalnokai a kapott bérleti pénzt arra fordították, hogy rodeót rendezzenek, akárcsak az a filmben is történt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás