promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jaj, ne! Pumukli visszatér, és alighanem vacak lesz
Borítókép:  YouTube
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mostanában nem volt szerencsénk gyerekkorunk kedvenc sorozatainak remake-jeivel.

Emlékszik még valaki a Kis Vukra? Az 1981-es „sima” Vuk folytatásául szánt brit–magyar animációs film iszonyú sok pénzbe került (állítólag 1,4 milliárd forintba), de meg sem tudta közelíteni a nagy előd sikerét, és akkor még finoman fogalmaztunk.

Ilyen sors vár Pumuklira is? A vörös hajú házikoboldról három tévésorozat készült, a legemlékezetesebb alighanem az első, amely 52 részt tartalmazott. Pumukli kivételével mindenki élőszereplő volt benne, természetesen az imádnivalóan nagypapás Éder mester is, akinek a műhelyében tűnt fel a kis manó.

Az 1982 és 1989 között készített epizódoknak magyar vonatkozásuk is volt, az animációs jeleneteket ugyanis az a Ternovszky Béla rendezte, aki egyebek mellett a Mézga családot, a Doktor Bubót és a Macskafogót is.

Egy müncheni produkciós cég most azt tervezi, hogy 13 teljesen új részt készít a Pumukliból, amelyek 2022-ben kerülnének a közönség elé. A kócos kobold természetesen bármikor újraaktiválható, de a többi szereplő sajnos nem. Az Éder mestert alakító Gustl Bayrhammer 1993-ban hunyt el álmában, egy váratlan szívinfarktus következtében.

Mielőtt végképp ráhúznánk a vizes lepedőt a tervezett folytatásra, inkább idézzünk fel öt kevésbé ismert érdekességet az eredeti Pumukli-sorozatról:

  • A kobold figuráját Ellis Kaut német gyerekkönyv-szerző 1961-ben alkotta meg.
  • Pumuklit eredetileg Nepomuknak hívták, de az írónő férje egy síelés alkalmával véletlenül „Pumuckl”-nak nevezte nejét, akinek rettentően megtetszett ez a becézés.
  • A manó nem véletlenül visel zöld nadrágot és sárga felsőt, ezek ugyanis Brazíliára emlékeztették a producer Manfred Korytowskit, aki a dél-amerikai országban nőtt fel.
  • Éder mester bájos asztalosműhelye a II. világháború idejéig valóban asztalosműhelyként működött Münchenben. Szinte a forgatás végét sem érte meg, hiszen 1985-ben lerombolták.
  • Gustl Bayrhammer máshonnan is ismerős lehet, 1972 és 1981 között a Tetthely (Tatort) című bűnügyi filmsorozatban ő alakította Veigl főfelügyelőt.

Fotó: tatort-fans.de

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás