promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem sokon múlt, hogy Zack Snyder helyett Ben Affleck indítsa be a DC-univerzumot
Borítókép:  Wallpaper Abbys
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Március 18-án, csütörtökön az HBO Max-on debütál Az Igazság Ligájának azon változata, amit Zack Snyder álmodott meg. A sokkal inkább gyűlölt, mint kedvelt rendező egy 4 órás filmet készített a rajongóknak, akik évekig könyörögtek a Warner Bros-nak, hogy a hitványul sikerült, Joss Whedon-féle verzió után megkaphassák az eredeti Ligát. Mielőtt azonban elmerülnénk ebben a tömör DC-élményben, nem árt, ha felfrissítjük az emlékezetünket a zátonyra futott DC-univerzum első két darabjával.

AZ ACÉLEMBER

A film leírása: A kis Clark egy egyszerű farmer házaspár, Martha és Jonathan Kent gyermeke. Egy napon ráébred arra, hogy rendkívüli adottságokkal rendelkezik, és olyasmikre képes, amire egyik barátja, sőt egyetlen földi halandó sem. Ifjúvá serdülve Clark eltökéli, hogy kideríti, honnan származnak a képességei, és mi célból jött a világra, mi a küldetése. Ekkor még nem sejti, hogy múltja a csillagok közé repíti, és a sorsa az, hogy megmentse a Földet. Acélemberként az emberiség reményének szimbólumává válik.

Zack Snyder ezzel a filmmel indította el a DC Filmes Univerzumot, azonban nem sokon múlt, hogy ne ő rendezze meg ezt a filmet. Ugyanis a pozícióra nem csak ő, hanem többek között a Robert Pattinson-féle The Batman-t dirigáló Matt Reeves, a Vissza a jövőbe-trilógiát is jegyző Robert Zemeckis, de még Ben Affleck is esélyes volt, szóval nem sokon múlt, hogy minden idők legmegosztóbb Batmanje hozza tető alá a DCEU első Superman-filmjét.

Snyder már Az acélember-nél sem aprózta el a dolgokat, a film eredeti játékideje 3 és fél órás volt, amiből aztán jócskán lefaragtak. Érdekesség, hogy a mozis verzió 2 óra 23 perc lett, vagyis ugyanolyan hosszú, mint a Christopher Reeve főszereplésével készült, és 1978-ban bemutatott Superman.

Ugyan sokan nem hiszik el, de Zac Snyder-nek már az elejétől fogva komoly, előre eltervezett koncepciója volt a DC-univerzum alkotásaival, szóval kisebb túlzással mondhatjuk, hogy ő lett volna a „DCEU Kevin Feige-ja”.

Az acélember nem igen nyűgözte le a kritikusokat, és a nézői vélemények is elég vegyesek voltak, mégis óriási szenzáció volt, mikor Snyder bejelentette, hogy érkezik a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala, bár akkor még nem ezen a címen futott. A rendező akkor még nem is sejtette, hogy ezzel a filmmel még nagyobb gyűlölködést fog kiváltani, mint Az acélemberrel.

(Christopher Reeve Az acélember-ben.)

BATMAN SUPERMAN ELLEN - AZ IGAZSÁG HAJNALA

A film leírása: Milyen hősre van szüksége a világnak? Gotham City védelmezője úgy érzi, hogy Metropolis megmentője már istenként tekint magára, senki és semmi nem korlátozza, így szembefordul vele. De a világ nem törődik velük, mert más kérdésekre keresi a választ: senki nem tudja, mit szeretne: mindenható védelmezőt, vagy függetlenséget. Amíg Batman és Superman az egymás ellen folytatott háborújukkal vannak elfoglalva, egy új, minden eddiginél rémisztőbb fenyegetés egyre erősebbé válik. Az emberiség még sosem volt ekkora bajban - és talán már nincs, aki segíteni tud rajta.

A produkciót már 2013-ban bejelentették, nem sokkal Az acélember debütálása után. Snyder akkor annyit árult el a filmről, hogy A sötét lovag visszatér című Batman-képregényen fog alapulni, de nagyban merít a Superman halála történetből is.

Batman, illetve Bruce Wayne szerepére ekkor castingolták Ben Affleck-et, ami már a hivatalos bejelentésekor nagy felháborodást keltett, hiszen sokan azt hitték, hogy Christian Bale tér vissza a karakter bőrében, aki előtte Christopher Nolan trilógiájában alakította a gothami hőst. Erre engedett következtetni az a tény is, hogy Nolan producerként – Az acélember esetében íróként is – vett részt a DCEU alkotásaiban.

Az ugyancsak nem rövid produkció nagyobb elégedetlenséget szült, mint Az acélember, leginkább azért, mert sokan túl lassúnak és unalmasnak ítélték meg a látottakat; vagyis keveselték benne azokat a részeket, amikor Batman és Superman egymást püfölték.

Pedig Zack Snyder nem árult zsákba macskát: 2014 májusában jelentették be a film címét, amiben már Batman v Superman szerepelt. A rendező elmondása szerint azért változtatta meg a „vs” elemet a címben, mert kezdettől fogva egy olyan filmet akart csinálni, ami nem csak a fizikai, hanem az elméleti harcról is szól.

A Batman Superman ellen nagyon sok negatív kritikát, és durva rajongói véleményeket kapott; rengetegen támadták és átkozták Zack Snydert. Majd mikor megjelent a rendezői változat, ami 30 perccel hosszabb volt a mozis verziónál, a közönség elkezdett pozitívan állni a filmhez, sőt a Twitteren többen bocsánatot is kértek Snydertől, amiért annyira utálták az alkotást.

(A Batman Superman ellen egyik jelenete, ami bekerült a bővített változatba.)

AZ IGAZSÁG LIGÁJA: SNYDER CUT

Bár Zack Snyder nem tudta befejezni Az Igazság Ligáját, a Bosszúállók és a Bosszúállók: Ultron kora című filmeket jegyző Joss Whedon verziója után rengetegen követelték, hogy a Warner Bros. adja meg a lehetőséget Snydernek, hogy megvalósítsa a vízióit, és olyan Ligát hozzon össze, amit nem csak a DC-univerzum, de a rajongók is megérdemelnek.

Hogy ez mennyire sikerült, arról néhány portál már beszámolt a kritikáikban, de a nagyközönség csak március 18-tól láthatja a 4 órás Snyder Cut-ot. Mivel senkinek az élményét nem akartuk még csak véletlenül se befolyásolni, így a Promotions.hu csak a film debütálásának napján fog kritikát közölni, amiben mi is elmondjuk, nekünk hogyan tetszett az új változat. Addig is még van idő arra, hogy újranézzük Az acélembert és a Batman Superman ellent is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás