promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amerikai pszichó: a felkavaróan zseniális film, ami miatt Christian Bale fél Hollywoodot megfenyegette – kritika
Borítókép:  Christian Bale az Amerikai pszichó című filmben / Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Amerikai pszichó egy elég beteg, botrányos film, amit szinte csak imádni, vagy gyűlölni lehet, de abban mindenki egyetért, hogy Christian Bale alakítása fenomenális, hiszen talán még sosem láthattunk nála érdekesebb, megnyerőbb pszichopatát.

2000-ben mutatták be az Amerikai pszichó című filmet, amit Mary Harron rendezett Bret Easton Ellis nagy port kavaró könyve alapján. Az alkotás egy Patrick Bateman nevű sikeres, gazdag bankárról szól, aki intelligens, csábító, megnyerő – meg egy igazi pszichopata, aki szinte unalmában gyilkol válogatott kegyetlenséggel, miközben a külvilág azt hiszi, hogy mintapolgár.

Nem volt egyszerű elkészíteni ezt az alkotást, hiszen „hősünk” egy elmebeteg gyilkos, de Christian Bale sosem adta fel, még akkor sem, mikor a stúdió nemet mondott neki. Tovább készült a forgatásra, és mindenkit megfenyegetett, aki csak a projekt közelébe került, hiszen kijelentette, hogy egyszerűen övé a szerep, és senki nem állhat az útjába – még Leonardo DiCaprio sem.

Végül nagyon megosztotta a közönséget ez az elborult mű, hiszen rendkívül erőszakos, elgondolkodtató, furcsán vicces, miközben vegyes érzéseket kelt bennünk, amiért megkedveltet velünk egy ennyire brutális embert. Hiába utálják sokan ezt az alkotást, legalább annyian szeretik, és igazi kultuszfilm lett az évek alatt, ami nem véletlen.

Kezdjük azzal, hogy Christian Bale lehengerlő alakítást nyújt, hiszen tökéletesen hozza azt, amit ez a karakter képvisel. Rideg, mégis magával ragadó, félelmetes, mégis érzékeny, ráadásul végig olyan profi, precíz munkát végez, hogy neki köszönhetően Patrick Bateman lett minden idők egyik legkülönlegesebb, legikonikusabb figurája, aki egymagában testesíti meg az összes társadalmi réteg jó és rossz oldalát.

Az Amerikai pszichó végig tele van feszültséggel, mivel a főszereplő kiszámíthatatlan, így nem tudhatjuk, mikor tör ki belőle az agresszió. Senki sincs biztonságban, legyen az egy olcsó prostituált, vagy egy szintén vagyonos bankár. Patrick Bateman akkor is bekattan, ha valaki nemet mond neki, és akkor is, ha valakinek egy picikét minőségibb a névjegykártyája – szóval kicsit olyan, mint egy gonosz kisgyerek felügyelet nélkül, akinek még az eszközei is megvannak, hogy kiélje pusztító ösztöneit.

A film egyik legnagyobb bűvésztrükkje, hogy hiába elnagyoltan, már-már humorosan beteg, mégis teljes mértékben elhisszük, hogy a való életben is megtörténhetne az összes benne látható szörnyűség, ráadásul a társadalmi elithez tartozó elkövető is ugyanúgy érinthetetlen lenne. Egy olyan buborékba kapunk hátborzongató betekintést, ami simán létezhet, hiszen mindenki tudja, hogy a pénz és a hatalom mindent megold.


Amerikai pszichó / Am Psycho Productions / Edward R / Collection ChristopheL via AFP

Patrick Bateman görbe tükröt tart elénk és elborzaszt minket. Számára az emberi élet nem ér semmit, mindenki csak áldozat, ő pedig az, aki eldönti mások sorsát. Közben pedig tele van félelemmel, fájdalommal, és mélyen belül segítségre, szeretetre vágyik, de nem ismer más létformát, így szörnyeteggé válik, akinek mégis van szíve, csak ritkán hallgat rá.

Ez egy igazán bátor film, ugyanis a végén teljesen összezavar minket, hiszen nem derül ki pontosan, hogy vajon megtörténtek-e a gyilkosságok, vagy az egész csak az éppen megőrülő Patrick Bateman fantáziájának szüleménye, szóval határozottan zseniális, hogy végig játszadoznak velünk, majd a fináléval elintézik, hogy mindent megkérdőjelezzünk – de akkor már mindegy, mert bepillantást nyertünk a pokolba, azt pedig sosem felejtjük el.

Az Amerikai pszichó felkavaró, mert az őszinte emberi kegyetlenséget láthatjuk benne, de mellette rengeteg értéket is képvisel. Képes teljesen az ujja köré csavarni minket Christian Bale fantasztikus alakításának és a Patrick Bateman végtelenül érdekes karakterének köszönhetően. Igazi kultuszfilm, ami most is ugyanolyan ütős és zseniális.

Nem mindenki vevő az ilyen művekre, de mindenképp érdemes adni neki egy esélyt, mert tényleg tud olyan gondolatokat csempészni a fejünkbe, amik hatására kicsit másképp láthatjuk a világot. Ha más nem, már azért a jelenetért is érdemes megnézni, mikor Christian Bale vidáman táncikál, régi zenékről beszél nagy odaadással, majd egy baltával elintézi a Jared Letót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás