promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az űrsepregetők: Dél-Korea látványos válasza a Galaxis őrzőire – kritika
Borítókép:  Az űrsepregetők / via whats-on-netflix.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett Dél-Korea első világűros blockbustere, Az űrsepregetők, ami elképesztő látványvilággal rendelkezik, meglepően szórakoztató, de annyira próbál utánozni másokat, hogy az már kicsit irritáló.

Az ember már úgy hozzászokott az amerikai látványfilmekhez, hogy szinte egyből érezni, ha nem onnan származik egy alkotás, és ez most is így van, ugyanis a Netflixen bemutatott Az űrsepregetők akármennyire is egy vérprofi munka technikailag, valahogy mégis végig kilóg egy kicsit a robotlóláb.

Az űrsepregetők című film 2092-ben játszódik, amikor a Föld már szinte halálra van ítélve, és egy megmentőnek tűnő, de valójában gonosz, nagy hatalommal rendelkező ember irányít mindent, miközben csak a kiváltságosoknak segít. Meggyötört hőseink űrszemét gyűjtésével és eladásával keresik a kenyerüket, tele vannak adóssággal, de hirtelen rájuk kacsint a szerencse, mikor találnak egy kislányt, aki rengeteg pénzt ér. Végül kiderül, hogy az emberiség jövője függhet a kölykön, így eddigi életük legfontosabb, egyben legveszélyesebb kalandjába keverednek.

A történet egyszerű, és valószínűleg direkt nem akarták túlbonyolítani annak érdekében, hogy a lehető legtöbb ember legyen képes befogadni, és ezzel a készítők egy kicsit maguk alatt vágták a fát, ugyanis néhol nagyon buta megoldásokat alkalmaznak. Őszintén zólva folyton a szemünk előtt lebeg A galaxis őrzői című Marvel-film, mivel nagyon sok szempontból arra épített a rendező, Sung-hee Jo, de nem sikerült pontosan azokat a húrokat megpengetnie, amiket kéne – de legalább próbálkozott, és az is valami.


Kép: Az űrsepregetők / via scmp.com

A karakterek érdekesek, a színészek jók, a látvány pedig fenomenális – bár néhol teljesen elfelejtődnek a fizika alaptörvényei –, de az akciójeleneteket többségét nagyon nehéz követni a rengeteg vágás miatt. Akármilyen eszközöket vetnek be, sajnos érzelmileg sincs hatással ránk a cselekmény, ami probléma, mivel a fent említett A galaxis őrzőinél pont, hogy ez a kötődés volt az, ami a siker kulcsának számított – itt viszont jóval inkább tömegtermelés szaga van az egésznek.

Klisékből nincs hiány, mivel megkapjuk a szokásos, kétdimenzionális gonosztevőnket; az elsőre megbízhatatlannak tűnő, de igazából aranyszívű főszereplőinket; és egy különleges lényt, aki többször is a humor forrása tud lenni. Szóval a készítők követik a Hollywoodban bevált receptet, csak rosszul fűszerezik, és valószínűleg ezért nem olyan, mint amilyennek valójában lennie kéne.

Az űrsepregetők egy viszonylag korrekt látványfilm példás megvalósítással, ami képes kikapcsolni a nézőt, hiszen vannak benne jó poénok, kedvelhető figurák, ráadásul kalandos is – viszont mellette több szempontból is kicsit semmilyen, helyenként zavaróan furcsa, és összességében felejthető.

Az biztos, hogy ez az alkotás technikailag simán képes felvenni a harcot a hollywoodi blockbusterekkel, de a hangulat, történet és a tipikus „giccs” még nincs a helyén. Az viszont hatalmas pozitívum, hogy fel tudott építeni egy különleges világot, amibe élmény belecsöppenni, így mindenképp ajánlott a megtekintése, még a hibái ellenére is – főleg, ha egy egyszerű, szórakoztató sci-fi/akcióra vágyunk.

Az űrsepregetők már elérhető Netflixen, itt lehet megtekinteni az előzetesét:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás