promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tom Hanks hónapokig egy reptéren ragadt, mert nem engedték be New Yorkba
Borítókép:  Chris Delmas / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szerencsére nem volt egyedül, hiszen ott volt vele Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci, és Steven Spielberg is.

Steven Spielberg idén 17 éves alkotása, a Terminál a rendező azon későbbi filmjei közé tartozik, ami nem az Oscar-díjért készült, és amelynek nagyszerűsége és szerethetősége az egyszerűségében rejlik.

Viktor Navorski éppen New Yorkba repül Kelet-Európából, amikor hazájában heves harcokkal kísért államcsíny bontakozik ki. A gyanútlan utazó egyszerre ott találja magát a John F. Kennedy repülőtéren, Amerika kapujában, ám útlevele egy éppen nem létező országból való, ezért nem teheti be a lábát az Ígéret Földjére. A reptéren rekedt Navorskinak így fel kell találnia magát, be kell rendezkednie a várakozásra, amíg az otthoni háború véget nem ér.

Ahogy telnek-múlnak a hetek, hónapok, Viktor felfedezi, hogy a terminál kicsinyített univerzuma gazdagon összetett világ, ahol fontos szerephez jut az abszurditás, a kicsinyesség, a nagylelkűség, az ambíció, néhány véletlen egybeesés, sőt, még a romantika is egy gyönyörű légikísérő, Amelia képében. De Viktor már régen visszaélt a reptér biztonsági főnökének vendégszeretetével, aki csak egy porszemnek tekinti őt a bürokrácia gépezetében, egy olyan problémának, amit nem megoldani akar, hanem mindenáron kitörölni.

Kevesen tudják, hogy a film alapját egy megtörtént eset adta, ami az iráni menekülttel, Merhan Nasseri-vel esett meg. A férfi 1988-ban a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren landolt, miután nem engedték be Angliába, ugyanis ellopták az Egyesült Nemzetek által kiadott menekült engedélyét. Ennek hiányában a francia hatóságok nem hagyták, hogy elhagyja a repteret, az 1-es terminálon maradt ország nélküli emberként, és az ott töltött 18 évet azzal töltötte, hogy minél több embernek elmondja a történetét. Az életrajzáért a Terminál-t gyártó és forgalmazó Dreamworks Stúdió 250 ezer dollárt fizetett.

Ugyancsak kevésbé közismert tény a filmmel kapcsolatban, hogy bár a történet a J.F. Kennedy repültéren játszódik, a stáb egy órát sem forgatott ott valójában. A reptér teljes másolatát egy hatalmas hangárban építették fel.

A film főszereplőjét Tom Hanks alakítja, míg a további szerepekben Catherine Zeta-Jones-t, Stanley Tucci-t, Diego Luna-t, és Zoe Saldana-t láthatjuk. A Terminál zenéjét az 5 Oscar-díjjal jutalmazott John Williams szerezte, akinek nem ez volt az első, és nem is az utolsó közös munkája Steven Spielberggel. Érdemes megnézni a filmet szinkronos verzióban is, mert remekül sikerült; hiszen Tom Hanks-nek ezúttal is Kőszegi Ákos a magyarhangja, Stanley Tucci-nak Kulka János, míg Catherine Zeta-Jones-nak Tóth Enikő.

A Terminál egy jól sikerült Spielberg-film, ami nagyon egyszerű történetével, szerethető (és utálható) karaktereivel hamar belopja magát a néző szívébe, és bár nem egy rövid darab, mégis elillan az a több, mint két óra, mert a cselekményben nincsenek üres járatok, és persze mindvégig fogságban tartja az embert az égető kérdés:

vajon Viktor Navorski-nak sikerül eljutnia New York-ba?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás