promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
The Poltergeist Diaries-kritika: magyar horror hollywoodi sztárokkal
Borítókép:  Gallai József
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elsők között nézhettem meg Gallai József új filmjét, a Kísértetnaplók-at (The Poltergeist Diaries), amiben többek között az Oscar-jelölt Eric Roberts is játszik. A nemzetközileg elismert veszprémi rendező legújabb alkotásáról készült spoilermentes kritikámat alább olvashatjátok.

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy sokkal nagyobb figyelmet és teret érdemelnének a független filmesek Magyarországon, hiszen a hazai filmgyártás nemcsak a Nemzeti Filmintézet által támogatott alkotásokban merül ki; bizony nagyon sok olyan tehetséges alkotó él és tevékenykedik ebben az országban, akik filmjeikkel sorra zsebelik be a nemzetközi díjakat, és terjesztik a magyar filmezés jóhírét, de a legtöbb ember nem is tud róluk.

Éppen ezért tartom fontosnak, hogy olykor-olykor független alkotásokról is hírt adjunk, a The Poltergeist Diaries-al pedig nem először foglalkozunk. Gallai József közel egy évtizede foglalkozik filmkészítéssel, 2015 óta pedig nemzetközi piacra szánva forgat angol nyelvű filmeket; legújabb rendezésében pedig egy minden eddiginél még rejtélyesebb történet kibogozására invitálja a nézőket.

A magyarul Kísértetnaplók címet viselő The Poltergeist Diaries egy alacsony költségvetésből készült dráma-horror-természetfeletti thriller, melynek főszereplője Jacob Taylor (Korcsmáros András), aki miután maga mögött hagyva addigi életét egy elhagyatott erdei házba költözik, pár nappal később nyomtalanul eltűnik. Barátai, ismerősei, munkatársai, és egy elszánt nyomozó a férfi által hátrahagyott üzenetek és felvételek alapján próbálnak meg válaszokat találni az egyre rejtélyesebb ügyben, melyet talán nem e világi erők befolyásolnak.

Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy elsők között láthattam ezt az igen ötletes és érdekes alkotást, amiben több műfaj és stílus vegyül össze. A rendező, aki forgatókönyvíróként is jegyzi a projektet, egy bűneseteket feltáró dokumentarista stílusban indítja el a történetet, miként megismerjük Jacob Taylor közeli hozzátartozóit, illetve azt a nyomozót, aki az eltűnésével kapcsolatos rejtélyt akarja felgöngyölíteni.

A mockumentary mellett pedig ott van a film found footage oldala a jól ismert kézikamerás rögzítési technikával, amelyeket Jacob karaktere készített, és amelyeken keresztül megismerhetjük eltűnésének előzményeit, valamint az utolsó felvételt, ami sok fejtörést okoz a nyomozónak.

A lassan építkező cselekmény nem tartalmaz felesleges, és indokolatlanul túlnyújtott jeleneteket, amelyek általában csak azt a célt szolgálják, hogy kitöltsék a játékidőt, de Gallai József nem nyúlt ilyen módszerekhez, inkább azt tartotta szem előtt, hogy 75 perces filmje mindvégig tartogasson meglepetéseket, fordulatokat, és fenntartsa a néző érdeklődését. Természetesen aki nem rajong ezért a műfajért, nem biztos, hogy meg fogja látni ennek az alkotásnak a szépségeit, de nem is létezik olyan film, amit mindenki egy emberként szeretne.

A Kísértetnaplók-ban olyan színészeket láthatunk, mint a Nemzeti Színház társulatának tagja, Korcsmáros András (Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!), Kuna Kata (Mintaapák), Inoka Péter (#Jézus – Apám nevében), és az Oscar- és háromszoros Golden Globe-jelölt színész, Eric Roberts, aki már dolgozott együtt például Christopher Nolannel is A sötét lovag című filmben; továbbá több külföldi színész, akik mind örömmel csatlakoztak a projekthez.

A The Poltergeist Diaries egy több műfajt és stílust megidéző horror-dráma-thriller, ami egy kiváló példája annak, hogy a koronavírus alatt is lehet kreatív és figyelemreméltó filmet csinálni, ráadásul úgy, hogy annak szereplőgárdájának felét külföldi színészek teszik ki, és a jelenetek egy részét a tengerentúlon vették fel, helybeli ministábokkal. Kérem szépen, így kell a karanténidőszak alatt egy nemzetközi filmet csinálni, és biztosra vehetjük, hogy Gallai József és csapata itt nem áll meg, hamarosan újabb alkotást láthatunk tőlük; én pedig kíváncsian várom.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás