promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar rendező zseniális videót csinált a 2020-as filmekből
Borítókép:  A kép csak illusztráció; olyan filmek is szerepelnek rajta, amelynek bemutatóját elhalasztották. Forrás: DeviantArt
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gál Sándor videójában több, mint 170 filmből látható egy-egy mozzanat. Te hányat ismersz fel?

Gál Sándor gyerekkora óta nagy szerelmese a filmeknek, és hamar eldöntötte, hogy ő is meg akarja valósítani saját ötleteit, forgatókönyveit. A fiatal rendező a Werk Akadémián végzett, és azóta több díjnyertes filmet készített, amelyet nem csak Magyarországon, de külföldön, többek között Los Angelesben és New Yorkban is díjaztak.

Legutóbbi rövidfilmje, a Defekt is óriási nemzetközi sikereket ért el, és az idei Bujtor Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt.

Sándor a rendezés mellett vágóként dolgozik, de munkájára mindig is úgy tekintett, mint egy hobbira. Ezzel magyarázható, hogy 2018 óta minden év végén készít egy mashupot, vagyis egy montázsvideót az adott év filmjeiből. Bár idén rengeteg alkotás premierjét halasztották el a járvány miatt, így sem szűkölködtünk a filmekben. Igaz, Sándor nem használta fel az összes filmet 2020-ból, de így is több, mint 170 produkcióból vágta össze a párperces összeállítást.

„Ez a videó a teljesség igény nélkül készült. Természetesen jóval több film készült idén, mint amennyit a videóhoz felhasználtam, de valahol meg kell húzni a határt. Azok az alkotások, amelyek szélesebb körökhöz jutottak el, fellelhetők az összeállításban, de ezeken felül rengeteg európai, ázsiai, indiai film készült még, amelyek ugyanúgy megérdemelték volna, hogy egy-egy pillanatot kapjanak a videóban, de azzal jelentősen hosszabb lett volna a végeredmény, és ebben az esetben az élvezhetőséget is mérlegelni kell”

- nyilatkozta portálunknak Sándor, akit mások mashupjai inspirálták arra, hogy saját összeállításokat készítsen minden évben.

Elmondása szerint már szeptemberben hozzálát, hogy összegyűjtse az adott év filmes terméseit, és onnantól számítva nagyjából 3 hónap, amíg elkészül a videó.

„Nem is a vágás az, ami sokáig tart, hanem az azt megelőző előkészítés. Nyilván nem is tudok minden egyes nap foglalkozni vele, szóval ebbe a 3 hónapba nagyon sok passzív nap is bele van számolva. Magánál az összeállításnál mindig igyekszem szem előtt tartani, hogy az összhatás a lényeg. Nem keverem a műfajokat, egy horror után például nem rakok be vígjátékot, és én nem követek olyan szabályokat, hogy ABC sorrendbe kövessék egymást a filmek. Nekem az a fontos, hogy élveztes legyen. Legyenek benne lassabb részek, aztán felpörög, majd a végén berobban. Pont úgy, mint egy igazi filmelőzetes”

Sándor szerint azért is örömteli ilyen videókat csinálni, mert az embernek egy külön kihívás, hogy vajon hány filmet ismer fel belőle. Alább nézhetitek meg az idei válogatását, amelyben Ti is megpróbálhatjátok összeszámolni, hogy hány 2020-as alkotást ismertek fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás