promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dexter: még mindig minden idők egyik legjobb sorozata, vagy elveszett a varázs? – kritika
Borítókép:  Dexter szerepében Michael C. Hall / via filmograf.blog.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

2006-ban indult világhódító útjára kedvenc sorozatgyilkosunk, Dexter, aki csak a rosszakat öli meg. Formabontó szériát hoztak nekünk a készítők, ráadásul boldogok lehetnek a rajongók, hiszen hosszú évek után jövőre érkezik a várva várt folytatás, így ennek örömére ismét elővettük a szériát, hogy kiderítsük: vajon van értelme visszahozni a közkedvelt karaktert, vagy inkább jobb lenne őt békén hagyni?

Miami, napsütés és brutális gyilkosságok. Dexter Morgan egy igazi mintapolgár, aki vérnyomelemzőként dolgozik a rendőrségen, fánkot visz a kollégáinak, és van egy kedves, visszafogott barátnője. Amennyire idillinek tűnik, annyira sötét és veszélyes a látszat mögött rejlő valóság, ugyanis „főhősünk” egy könyörtelen sorozatgyilkos, aki kizárólag rossz embereket kap el, hogy ezzel megtisztítsa a várost – és persze enyhítse a benne bugyogó, fojtogató vágyakat.

Jeff Lindsay karaktere, Dexter egyszerűen zseniális, hiszen nem elég, hogy emberi érzelmek hiányában tökéletes görbe tükröt állít a társadalom elé, de még az igazságérzetünket is megkérdőjelezi, mivel hiába tesz jót azzal, hogy megszabadítja a világot a söpredéktől, a gyilkosság az gyilkosság.

De hiába láttuk Dexter gusztustalan, kegyetlen tetteit, egyszerűen képtelenek voltunk utálni őt, és ez a figura őszinteségének, fanyar humorának és Michael C. Hall fantasztikus alakításának is köszönhető, amit nem véletlenül jutalmaztak Golden Globe-díjjal.

2006-tól 2014-ig futott nyolc évadon keresztül töretlen sikerrel ez a rendkívül izgalmas és csavaros sorozat, majd megkaptuk minden idők egyik legrosszabb fináléját, de szerencsére nem kell aggódni, hiszen pár hete bejelentették az alkotók, hogy jövőre bemutatják a kilencedik szezont, ami végre kielégíti a rajongókat. De vajon mennyire jó ötlet ez? Ezzel a kérdéssel a fejünkben néztük újra az összes részt, és végül megkaptuk a választ.

Dexter mellett remek mellékszereplők tűntek fel a szériában, hiszen például a káromkodós húga, Deb (Jennifer Carpenter) rendkívüli zsaru, és példás volt a köztük lévő dinamika, hiszen tökéletesen kiegészítették egymást. Kedvenc sorozatgyilkosunk képzeletbeli nevelőapja (James Remar) is mindig ott volt, ha kellett, illetve az aktuális szerelmei, és munkatársai is mindig adtak egy kis feszültséget a show-nak.

Az alkotás egyik leglényegesebb és legjobban működő eleme, hogy Dexter mindig végzetesnek tűnő bajba keveredik, de valamilyen zseniális megoldásnak köszönhetően folyton megmenekül, miközben hozzá hasonló sorozatgyilkosokkal is meggyűlik a baja.

Innentől egy kicsit spoilerezünk, ugyanis mindenképp meg kell említeni a negyedik évad rettegett Szentháromság gyilkosát (John Lithgow), aki az elkerülhetetlen halála előtt azért még feje tetejére állította Dexter életét, hiszen megölte az addigra már a feleségévé váló Ritát (Julie Benz), közös kisfiúkat pedig ott hagyta a holttest mellett a vértócsában – ezzel pont olyan traumát okozva a kicsinek, ami Dexterből is kihozta gyerekkorában a pszichopata énjét.


Kép: A Dexter stábja / via netflix.com

Szívszorító események, nehéz döntések, dráma és izgalom, ami hajtotta az alkotást, na meg persze a nagy kérdés, hogy vajon mikor bukik le Dexter, és mit fog szólni a titkához Deb. Természetesen ez a pillanat is eljött a sorozatban, és csak tovább mélyítette a kapcsolatukat – hiába „csupán” fogadott testvérek –, ez pedig egyenes utat jelentett a szomorú végkifejlethez.

Amennyire mesteri a széria, annyira pocsék az utolsó rész, hiszen a készítők minden addig felépített dolgot eldobtak, és mindezt azért, hogy sokkoljanak minket. Deb a lehető legértelmetlenebb módon halt meg egy vérrög miatt, az addig okos Dexter pedig olyan ostoba volt, hogy gyászában nemes egyszerűséggel belehajtott egy nevetségesen hirtelen megjelenő hurrikánba a csónakjával, nehogy mások életét is tönkretegye – hogy aztán végül kiderüljön, hogy túlélte, és új életet kezdett magányosan, favágóként.

Nem csoda, hogy évekkel ezelőtt nagyon kiakadtak a nézők, hiszen sokkal többet vártunk a finálétól, aminek igaz, hogy voltak megható pillanatai, de még így is arcon köpött minket, és igencsak keserű szájízt hagyott maga után. Utólag persze kicsit enyhült az élmény, hiszen a keserédes végben bőven van szépség, és nagyon negatív üzenete lett volna annak, ha egy sorozatgyilkos happy endet kap – de akkor ez így kerek, vagy van értelme a folytatásnak?

Be kell vallani, hogy egy bizonyos szempontból jó volt ez a lezárás, hiszen így a közönségre bízták Dexter sorsát, viszont olyan szempontból nem működött a dolog, hogy egyáltalán nem kaptunk érzelmi kielégülést. A kilencedik évaddal kapcsolatban annyi már kiderült, hogy nem hagyják figyelmen kívül az eddigi eseményeket, de mégis új lezárásként kell tekintenünk rá, ami elég jól hangzik.

Mivel Dexter mindig izgalmas lesz, így remek ötlet a visszatérés, hiszen hozzá hasonló karaktert azóta sem láthattunk, és még most is meglepően sokaknak hiányzik kedvenc sorozatgyilkosunk. Ráadásul az csak hab a tortán, hogy a készítők beismerték a hibájukat, így már tudják, hogy mi kell nekünk, ez pedig bizalomra ad okot.

A rajongók mellett Michael C. Hall is izgatottan várja a tavasszal esedékes forgatást, és igaz, hogy 2014 óta rengeteget fejlődött a televíziózás, de most is minden adott ahhoz, hogy a Dexter ismét elképesztő minőséget képviseljen. Egy ikonikus karakter, hihetetlen csavarok, borzongató gyilkosságok, igazságtétel és fájó, mókás őszinteség – ha ezeket továbbra is hozzák, akkor nem lesz okunk panaszra.

A Dexter még ma is zseniális, elképesztően hatásos és különleges. Igazán komplex élményt nyújt, így mindenképp érdemes adni neki egy esélyt, illetve újranézni, mert simán lesöpri a mostani alkotások zömét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás