promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Középkori kézigránátot találtak, a fegyver több mint 700 éves
Borítókép:  Amir Gorzalczany, Israel Antiquities Authority
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A fegyvert főleg a keresztes háborúk alatt használták, és elsősorban vízi ütközetekben. Kézzel dobták az ellenség hajóira, úgy viselkedett, mint egy Molotov-koktél.

A lelet Izraelben került elő, és nagy valószínűséggel a keresztes háborúk korából származik. A kézigránátot egy család találta nyaralás közben, miközben búvárkodtak – írja a The Vintage News.

A fegyver a mai gránátokhoz képest sokkal nehezebb, és azoktól eltérően gyönyörű dombernyomatok díszítik. A használata és hatásmechanizmusa a gyújtógránátokéhoz és Molotov-koktélhoz hasonlít,

gyúlékony folyadékot töltöttek bele, majd egyszerűen fogták a szerkezetet, és rávetették az ellenségre. És nem úgy kell elképzelnünk, mint a Monty Python híres Gyalog galoppos jelenetében az Antiochiai Szent Kézigránátot, amellyel megölik a nyulat.

A középkori kézigránát elsősorban vízi csatákban használták, ahol egy tűzgyújtás végzetes is lehetett az ellenség csapataira nézve. A 11. századtól egészen a 16. századig népszerűek voltak a csatákban.

Kézigránát történelem dióhéjban

Jelenünkből visszanézve azt gondolhatnánk, hogy a kézigránátok a viharos 20. században jöhettek divatba, pedig nem, hiszen ezeknek is vannak előképei a múltban. Először a Bizánci Birodalomban a 7. században gyártottak hasonló fegyvereket, amikor is az edényeket gyúlékony anyaggal töltötték meg, hogy minél hamarabb elsüllyesszék az ellenség hajóit, ezt görögtűznek hívták. Később a kínaik és az oszmánok is használtak ilyen szerkezeteket, ők már puskaport kevertek bele. A 17. századtól nem használtak efféle szerkezeteket,

csupán az első világháború árokháborúi hozzák őket újra divatba.

(Forrás: Daily Mail)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás