promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Francia Filmhét: Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy – Roman Polanski megint megcsinálta
Borítókép:  Cirko Film
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A budapesti Sugár Moziban Francia Filmhetet tartanak október 15. és 21. között, ezért a következő néhány filmajánlómban azokról a francia filmalkotásokról fogok írni, amelyeket műsorra tűznek. Ezúttal a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügyről lesz szó.

Az Oscar-díjas rendezőzseni, Roman Polanski még 87 éves korában sem hajlandó nyugdíjba vonulni, újabb és újabb filmekkel örvendeztet meg bennünket, és azt kell mondjam, hogy a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című alkotása is egy rendkívül precíz és kiváló alkotás lett, amit érdemes megnézni.

A történet: a francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik.

Valószínűleg nagyon kevesen vannak, akik ne ismernék a Dreyfus-ügyet, mint Franciaország történelmének egyik legfontosabb részét, amiről Robert Harris egy történelmi bestsellert is írt. Ennek a műnek nyomán készült Polanski monumentális játékfilmje, aminek érdekessége, hogy bizonyos mértékben saját tapasztalatait és életét is beleszőtte.

A rendező ezzel a filmmel abszolút bebizonyította, hogy még mindig ő a filmművészet egyik legnagyobb alkotója, aki ilyen idősen is páratlanul precíz, a legapróbb részletekig kidolgozott, és kiváló alkotást képes letenni az asztalra. Elképesztően sokrétű rendezése sokak számára túl lassúnak tűnhet, és akik inkább a pörgősebb, akciódúsabb krimiket szeretik, nem biztos, hogy könnyen megkedvelik a Tiszt és kém-et, de akik szeretik Polanski munkáit, azok minden bizonnyal értékelni tudják, mi több, imádják majd.

Bár nemrég vetítették a mozikban, a Sugár Mozi Francia Filmhetének köszönhetően most azok is beülhetnek a Tiszt és kém-re, akik eddig valamilyen oknál fogva nem jutottak el. Akik szeretik a politikai krimiket, a történelmi filmeket, vagy csak „en bloc" a francia alkotásokat, azoknak mindenképpen ajánlom a megtekintését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás