promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bombatölcsér: megrázó könyv készült a magyarországi bombázásokról
Borítókép:  The Atlantic
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Végh Attila Mihályt még pár éve ismertem meg, amikor egy irodában dolgoztunk. Két dolog lepett meg mindig vele kapcsolatban. Mindenre, de szó szerint mindenre volt egy története, és folyamatosan írt valamit. Sohasem tudtam elképzelni, hogy mit, egészen mostanáig. Első könyve a Bombatölcsér még csak pár hete jelent meg, mégis az olvasók egyik kedvencévé vált. 

Attiláról fontos tudni, hogy rendkívül sokoldalú. Egyszerre újságíró, leszerelt rendőr, punk (!) zenész, apuka és mostmár író is, nem is akármilyen. Az évtizedekig magával hordozott történetek végre egy kötetben találhatók, a „Bombatölcsér”-ben, melyeknek közös pontja, az 1943-44 közti magyarországi bombázások. 

„Harminc évig fegyveres testületnél dolgoztam, de a történelem, a II. világháború Magyarországot érintő történelme iránti vonzódás a gyerekkorból fakad. Mindig az igaz meséket, a történeteket kedveltem”

– mondja az író.

A középpontban viszont nem a ma oly divatos nagy hősök állnak, hanem a hétköznapi emberek. Azok a kisemberek, akiknek az életét végigkíséri a félelem, a szerelem, a tragédia és az esetleges felemelkedés. Az ő történeteik kapnak helyet az oldalakon, ezzel olyan élményt teremtve, ami nem hagyja, hogy az olvasó le tudja tenni a könyvet. 

A több szálon futó cselekmény a magyarországi bombázások idején, 1943 áprilisa és 1944 márciusa között játszódik Budapesten, a Balatonnál és az Alföldön. A könyv mindvégig megtörtént eseményekre, levéltári kutatásokra, visszaemlékezésekre támaszkodott, így annak szinte minden mozzanata valóban igaz. Mitöbb, még az író szerelmének, Katának a nagymamája is szerepet kap az egyik fejezetben (A tökölős)A regény egyes szereplői ki-be járnak a történetek között, így például a kötet első fejezeteiben megismert kislány az utolsó oldalakon felnőtt nőként tér vissza a cselekménybe. 

A könyv bemutatójára Attila személyesen hívott meg. A belvárosi borospince hangulata, a felolvasás és az író beszédének az orgánuma olyan atmoszférát teremtett, ami elég volt ahhoz, hogy én is egy bombázás elöl menekülő fiatalnak érezzem magam. A bemutató utáni kötetlen beszélgetés során még rengeteg információt sikerült megtudni Attiláról. Például, hogy magához a könyvkiadáshoz is sajátos módon, profin áll hozzá, és hamarosan saját kiadót alapít.

„A magyar könyvnek, a magyar íróknak, a magyar kultúrának olyan hagyományai vannak, amit nem kellene veszni hagyni, jobban kellene támogatni a valódi szépirodalmat, a valós élményt, szórakoztatást nyújtó irodalmat. Ez sosem lesz nyereséges, legalábbis nem anyagi megfogalmazásban, de a kortárs magyar irodalom, kultúra, a jövő, a magyarság nyerhet vele és ez fontosabb mint a guruló forintok”

– vallja az író. 

Ha esetleg felkeltette az érdeklődésedet a könyv, akkor már megveheted online a nagyobb könyvesboltokban, vagy akár ide kattintva is. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás