promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A South Park még a koronavírusból is viccet csinált – kritika
Borítókép:  South Park / via productplacementblog.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett a South Park közel egyórás különkiadása, aminek középpontjában a világjárvány van, és a készítőknek sikerült elérniük, hogy röhögjünk a saját nyomorunkon, ráadásul el is árulják a vírus „valódi” okát.

1997 óta zakatol Trey Parker és Matt Stone botrányos sorozata, a South Park, ami igaz, hogy produkált pár felejthető szezont, de az utóbbi években rendesen összeszedte magát, és egy tökös, félelmet nem ismerő társadalomkritikává alakult át, ami szinte mindig tartogat a rajongók számára pár releváns, meghökkentően humoros pillanatot.

Most egy különkiadással kedveskedtek a készítők, ami Amerika jelenlegi helyzetét mutatja be, így például szó van benne a pandémiáról, maszkviselésről, füvezésről, a rendőri erőszakról és a bezártságról is – ráadásul az a legjobb az egészben, hogy mindet zseniálisan kezelik.

A közönségkedvenc Randy Marsh „Pandémia Különkiadás” nevű drogot dob a piacra – csak hogy igazán meta legyen a dolog –, miközben kiderül, hogy nagyban hozzájárult a járvány terjedéséhez, szóval megy a pánik rendesen. Az iskola pedig tanárok helyett rendőrökkel próbál újranyitni, ami Cartmannek persze nem tetszik, és szinte mindent képes megtenni azért, hogy örökké otthon kelljen maradnia.


Kép: Cartman a South Parkban / via productplacementblog.com

Ebben az epizódban Mickey egér magáévá tesz egy denevért Vuhanban, a zsaruk ok nélkül lelövik a színes bőrű gyereket, az elnök pedig imádja a kialakult káoszt, hiszen a saját előnyére tudja kovácsolni a dolgot – és ez csak pár példa arra, hogy milyen párhuzamokat tudtak felvonultatni az alkotók a valóság, és az elmebeteg gondolataik között, amiken itt csak nevetni tudunk.

Szerencsére nem mentek bele túlzottan a politikába, így inkább egyszerű, emberi oldalról közelítették meg a hétköznapi problémákat, persze a tőlük megszokott agyatlansággal, ami már annyira meghökkentő, hogy egyenesen géniuszi magasságokba emelkedik.

Cartman dalra fakad, és még egy szerencsétlen tobzoska is előkerül, hogy az őrület a tetőfokára hágjon, szóval igazán kitettek magukért a South Park kitalálói, mivel a kevesebb mint egyórás részben folyamatosan tudták tetézni magukat, és közben elérték, hogy a saját, mostanában kialakult szenvedéseink is mókásnak tűnjenek ezek tükrében.


Kép: Butters a South Parkban / via Forbes.com

Tény, hogy nem váltják meg a világot, de igazából nem is ez volt a céljuk. Csupán könnyebbé akarták tenni a jelenlegi, sokak számára megterhelő időszakot, hogy olyan eseményeken is tudjunk vidámkodni, amik alapból túlzottan komolyak lennének ehhez – és manapság talán nincs is ennél nemesebb gesztus a szórakoztatóiparban.

A South Park továbbra sem okoz csalódást, sőt, egyenesen eltiporja a már talán túlzottan is kontrolláló politikai korrektséget a bátor, helyenként gusztustalan humorával, meg az emberi hülyeség kendőzetlen prezentálásával. Ez a különkiadás üde színfoltja a folyamatosan szürkülő életünknek, mert jól beint a koronavírusnak, meg minden másnak, ami az utóbbi hónapokban beárnyékolta a jókedvünket.

Jó lenne, ha maradna ez a színvonal, mert ha továbbra is így nyúlnak hozzá a kényesebb témákhoz, akkor ismét elérik, hogy régi fényében tündököljön a sorozat. Addig is elgondolkodhatunk azon, hogy vajon mennyi időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy sértődés és harag helyett inkább a humorhoz nyúljunk, ha valami nem úgy alakul, ahogy szeretnénk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás