Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Louis de Funés évekig üldözött egy sorozatgyilkost

Louis de Funés évekig üldözött egy sorozatgyilkost

Zene, Film & Kultúra

Louis de Funés évekig üldözött egy sorozatgyilkost

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 19:33

Számtalan emlékeztes szerep köthető Louis de Funés-hez, de az egyik leghíresebb figurája kétségtelenül Juve felügyelő volt, aki André Hunebelle filmjeiben üldözte az ezerarcú bűnözőgéniuszt, Fantomast.

Nem volt még arra példa, hogy egy egész filmtrilógiát ajánlottunk volna megtekintésre, de nemrég újranéztem a Fantomas-filmeket, és nem volt kérdés, hogy legközelebb erről fogok írni. Talán a Fantomas volt az első film, amit Louis de Funés-től láttam, de rögtön megszerettem. Utána aztán jöttek a Csendőr-filmek, az Oscar, az Átverés, a Káposztaleves, A fösvény, a Szárnyát vagy combját, és még sok-sok remek alakítása, amit nehéz lenne mind felsorolni.

A Fantomas-trilógiában az ezerarcú bűnöző és sorozatgyilkos, Fantomas tartja rettegésben eleinte Franciaországot, majd Skóciát is, akinek az a terve, hogy ő legyen a világ ura. Juve felügyelő minden erejével azon dolgozik, hogy kézre kerítse a bűnözőgéniuszt, és végre megtudja, hogy kit rejt a rémisztő maszk. Segítségére van ebben Fandor, az újságíró, és az ő fotóriporter felesége, valamint a segédje.

A Fantomas-filmek 1964 és 1967 között készültek, de az idő egyáltalán nem fogott rajtuk. A mai napig egy minden szempontból grandiózus, látványos, izgalmas, emellett egy rendkívül vicces, szórakoztató alkotássorozat, aminek főszerepeiben a kor egyik két legnagyobb francia színészét, Jean Marais-t és Louis de Funés-t láthatjuk.

Bár André Hunebelle mesterien adaptálta Marcel Allain és Pierre Souvestre híres regényeit, nem ő volt az első, aki filmet készített az ezerarcú bűnöző kalandjaiból. Kevesen tudják, de Fejős Pál magyar rendező is készített egy feldolgozást belőle 1932-ben, de kétségkívül Hunebelle verziója a legismertebb.

A Fantomas-filmek annak idején nemcsak Franciaországban, de egész Európában óriási sikert értek el, ami egyértelműen Louis de Funés érdeme, hiszen ő vonzotta be az embereket a moziba. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Jean Marais nem igazán kedvelte őt.

A trilógiát mindenkinek tudom ajánlani akár eredeti hanggal, akár szinkronosan is, hiszen Haumann Péter zseniális munkát végzett a legendás színész szinkronhangjaként.

Borítókép: IMDb