Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Raktárba vágták a képet, most kiderült, hogy Rembrandt festhette

Raktárba vágták a képet, most kiderült, hogy Rembrandt festhette

Zene, Film & Kultúra

Raktárba vágták a képet, most kiderült, hogy Rembrandt festhette

Zene, Film & Kultúra

HZS 11:50

Egy oxfordi múzeum raktárába tették azt a képet, amiről most kiderült, hogy valószínűleg Rembrandt alkotása. Az Ashmolean Múzeum hamarosan ki is állítja a művet.

Még 1981-ben került egy oxfordi múzeum raktárába az a kép, amiről Rembrandt Research Project szakértői úgy vélték, hogy hamisítvány. A Szakállas férfiportré című alkotásról ráadásul azt mondták, nem is a festő életében, hanem a XVII. század végén készült. Most azonban úgy tűnik, hogy a szakértők negyven évvel ezelőtt tévedtek. An Van Camp, az Ashmolean észak-európai művészeti kurátor ellenben felfigyelt a festményre, amelyről az MTI szerint elmondta, 

„Rembrandt éppen így dolgozott. Ilyen kis fejtanulmányokat festett elkeseredett, melankolikus, elgondolkodó tekintetű idős emberekről. Tipikusan az, amit 1630 táján Leidenben csinált”.

 

A kurátoron kívül, a világ egyik vezető dendrokronológusa, Peter Klein is elemezte a festmény, s megállapította: abból a fából származott, amire Rembrandt 1630-ban a Sziklához láncolt Androméda című képét festette. De további kutások szükségesek ahhoz, hogy teljesen bizonyosság legyen arról, hogy a képet valóban Rembrandt festette.

Az oxfordi Ashmolean Múzeum a héten állítja ki az 1630 körül készült Szakállas férfiportré című festményt.

Borítókép: OSCAR GONZALEZ / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP / Rembrandt kiállítás Amsterdamban.