promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Algoritmusok tárták fel da Vinci festményének titkát
Borítókép:  MIGUEL MEDINA / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudósok új algoritmusok segítségével Leonardo da Vinci Sziklás Madonna című alkotása alatt megbúvó, eddig rejtve lévő alakokat találtak.

Már évek óta foglalkoztatja a tudósokat Leonardo da Vinci életműve. Festményei, rajzai mögött megbúvó esetleg titkok, többletjelentések. Az Imperial College London kutatója, Pier Luigi Dragotti és a londoni Nemzeti Galéria tudósa, Catherine Higgitt egy olyan új algoritmusokat hozott létre, amely segít feltérképeni a festményeken belüli kémiai elemeket. Ezzel a módszerrel vizsgálták a művész Sziklás Madonna című alkotását.

Kiderült, hogy a festményen vannak olyan, eddig rejtve lévő alakok (egy angyal és a kisded Jézus), amelyeket Da Vinci még a végleges mű elkészülte előtt festett a vászonra. Kutatók korábban már infravörös képalkotó eljárásokkal már megtalálták az alkotás felszín alatt Madonna alakját egy másik pózban. 

„Minden egyes pixel különböző mennyiséget tartalmazott mindegyik elemből a különböző rétegekben. Minden pixelt egyesével elemeztünk, mielőtt kombináltuk őket, hogy aztán összeálljon a festmény alatti rajz. Így bontakozott ki az angyal és a kisded élesebb képe” – mondta az Érdekes Világ szerint szakértő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás