promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Színdarab-ajánló: Törless iskolaévei – Ösztönök elementáris energiája
Borítókép:  Vertigo Media
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Törless iskolaévei címmel mutatja be új előadását az FAQ Színház, a Kerekasztal és a Manna a szegedi Thealter Fesztivál keretében. Augusztus 14-én kerül először a nézők elé az osztrák író, Robert Musil regénye alapján készült színpadi mű. A darab szövegét Kemény Zsófi kortárs költő és slammer írta.

A FAQ Színház művészeti vezetője, Tárnoki Márk egy gimnazista korosztályt megszólító anyagot keresett, így merült fel Musil regénye, melynek meghökkentő, drámai cselekménye messzire vezető filozófiai problémákkal párosul. A történet fókuszában az identitáskeresés, a kíváncsiság, a kegyetlenség, és az emberi természet megértésének vágya áll.

A történet szereplői gimnazisták, akik megpróbálják megérteni a világ és önmaguk működését. A keresés közben viszont mintha egyre jobban eltévednének. A felnőttek válaszai pedig nem mindig kielégítőek a világ rendjét illetően. A regény elvontabb gondolataihoz kemény cselekmény társul. Iskolai erőszak, testi, lelki abúzus húzódik meg a háttérben.

„A próbafolyamat rendhagyó és rendkívül koncentrált volt. A járvány miatt le kellett álljunk, majd most nyáron, három hónap kihagyás után, egy intenzív együttélés során raktuk össze az előadást. A végeredményt több szempontból is bíztatónak látom, de igazán gimnazista közönséggel fog kiderülni, hogyan működik az előadás. A történet gondolati komplexitása és drámai cselekménye úgy éreztem közel áll azokhoz a témákhoz és élethelyzetekhez, ami egy gimnazistát érdekelhet”

– fogalmazott Tárnoki Márk, a darab rendezője.

A darabban négy fiatal színművész játszik, Martinkovics Máté, aki a FAQ társulatának tagja, Hunyadi Máté és Jenővári Miklós, akik a rendezővel párhuzamos színészosztályban végeztek tavaly a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve Szántó Balázs, a Vígszínház művésze, akivel Márk szintén az egyetemi évek alatt találkozott. Az alkotók jól ismerik egymás ízlését, gondolkodásmódját, így a pandémiás időszak ellenére gördülékeny volt a közös munka.

Mi történik az észvesztés pillanat után? Le tudja-e követni a fürge gondolat az érzelmek zabolátlan rohanását? Hogy lehet túlélni a kamaszévek zűrzavarát, mikor a nyers vágyak hol elszabadulnak, hol besorakoznak a józanész parancsnoksága alá? Hogy éli túl négy fiú egy katonaiskolában összezárva, és túléli-e egyáltalán? Megfékezhető-e az ösztönök elementáris energiája, vagy simán szétrobban tőle a színpad?  

– ezekre a kérdésekre keresi a választ a FAQ, a Manna és a Kerekasztal hármas koprodukciója.

A független csapat izgalommal várja a szegedi bemutatót, szeptembertől pedig az egész országból számítanak azoknak a középiskoláknak a jelentkezésére, akik szívesen fogadnák a Törless iskolaévei előadást, az oktatási intézményekben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás