promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél színésznője
Borítókép:  Photo12/AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Olivia de Havilland már 104 éves volt. Élete során két Oscar-díjat is be tudott gyűjteni.

A Deadline számolt be róla, hogy 104 éves korában elhunyt az Elfújra a szél sztárja, Olivia de Havilland. A színésznőt párizsi otthonában, álmában érte a halál.

Olivia az 1930-as években kalandfilmekkel futott be. Öt alkalommal jelölték az Oscarra: 1947-ben a Kisiklott élet (To Each His Own) című filmért, majd 1950-ben a The Heiress című alkotásért meg is kapta a díjat. Az Elfújta a szél miatt a legjobb női mellékszereplő kategóriában volt jelölve.

Volt egy híres esete, a Warner Bros. ugyanis megpróbálta megnyújtani hétéves szerződését arra hivatkozva, hogy több szerepet visszautasított, de végül Olivia de Havilland nyerte a pert, az ítélet precedens értékű lett és máig az ő nevén emlegetik.

Az ötvenes évektől Párizsban költözött és 1962-ben tért vissza New Yorkba. Fellépett a Broadway több darabjában, a hetvenes években számos film epizódszerepét alakította, majd televíziós szerepeket is játszott. Az Anasztázia című minisorozatért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Utolsó szerepét 72 évesen A nő, akit szeretett című tévéfilmben játszotta 1988-ban.

Anno 2008-ban, 92 évesen, George W. Bush kitüntette az amerikai Nemzeti Művészeti Érdeméremmel. Emellett megkapta például a francia becsületrendet és 2017-ben a Brit Birodalom Érdemrendjét is.

Természetesen van csillaga a Hollywoodi hírességek sétányán is. Nyugodjon békében!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás