Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Fábri Zoltán klasszikusa bekerült a Velencei Filmfesztivál válogatásába

Fábri Zoltán klasszikusa bekerült a Velencei Filmfesztivál válogatásába

Zene, Film & Kultúra

Fábri Zoltán klasszikusa bekerült a Velencei Filmfesztivál válogatásába

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 23:03

Az 1966-ban készült rendhagyó holokausztfilm, az Utószezon felújított változatát tűzi műsorára a szeptember 2-án kezdődő 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programja.

A Feldobott kő Cannes Classics bemutatójának bejelentése után érkezett a hír, hogy a világhírű velencei filmfesztivál restaurált alkotásokat bemutató szekciója, a Venice Classics Fábri Zoltán Utószezon című filmjét beválasztotta a programjába.

„Minden vád ellen lehet védekezni, csak az önvád ellen nem”

– nyilatkozta Fábri Zoltán a témaválasztással kapcsolatban.

A Páger Antal főszereplésével készült Utószezon az egyik első film volt, amely lelkiismereti oldalról vizsgálta a magyar társadalom holokauszttal kapcsolatos felelősségét. A rendező rendhagyó, modernista formában, groteszk stílusban idézte meg a vészkorszakot. Az Utószezon 1976-ban már szerepelt a velencei filmfesztiválon, ahol a merész téma és a szereposztás élénk vitákat váltott ki. A film Velence város és a CINEFORUM kritikusi díját nyerte el.

A Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizációs programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak közös munkájával 2017-ben készült el a film restaurálása. A munkálatok a Magyar Operatőrök Társaságának együttműködésével, Kardos Sándor operatőr részvételével zajlottak. A restaurálást a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A program keretében eddig közel 100 film restaurálása készült el.

A tavalyi Venice Classics Gaál István Sodrásban című filmjének felújított változatát vetítette.

Borítókép: Nemzeti Filmintézet