promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fábri Zoltán klasszikusa bekerült a Velencei Filmfesztivál válogatásába
Borítókép:  Nemzeti Filmintézet
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az 1966-ban készült rendhagyó holokausztfilm, az Utószezon felújított változatát tűzi műsorára a szeptember 2-án kezdődő 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programja.

A Feldobott kő Cannes Classics bemutatójának bejelentése után érkezett a hír, hogy a világhírű velencei filmfesztivál restaurált alkotásokat bemutató szekciója, a Venice Classics Fábri Zoltán Utószezon című filmjét beválasztotta a programjába.

„Minden vád ellen lehet védekezni, csak az önvád ellen nem”

– nyilatkozta Fábri Zoltán a témaválasztással kapcsolatban.

A Páger Antal főszereplésével készült Utószezon az egyik első film volt, amely lelkiismereti oldalról vizsgálta a magyar társadalom holokauszttal kapcsolatos felelősségét. A rendező rendhagyó, modernista formában, groteszk stílusban idézte meg a vészkorszakot. Az Utószezon 1976-ban már szerepelt a velencei filmfesztiválon, ahol a merész téma és a szereposztás élénk vitákat váltott ki. A film Velence város és a CINEFORUM kritikusi díját nyerte el.

A Nemzeti Filmintézet hosszú távú filmfelújítási és digitalizációs programja keretében a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak közös munkájával 2017-ben készült el a film restaurálása. A munkálatok a Magyar Operatőrök Társaságának együttműködésével, Kardos Sándor operatőr részvételével zajlottak. A restaurálást a Magyar Művészeti Akadémia is támogatta. A program keretében eddig közel 100 film restaurálása készült el.

A tavalyi Venice Classics Gaál István Sodrásban című filmjének felújított változatát vetítette.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás