promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagy Ervin egy kommunista vámpír nyomába ered
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Drakulics elvtárs Bodzsák Márk 2019-ben bemutatott vígjátéka, amiben olyan színészek alakítják a főszerepeket, mint Nagy Ervin, Walters Lili, és Nagy Zsolt.

70-es évek, Magyarország. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) hazalátogat, hogy megnyisson egy nagyszabású véradó mozgalmat, de valami nagyon nem stimmel vele. Az öreg harcos úgy néz ki, mint ha 30 éves lenne, laza stílusa meg egy vérvörös Mustangja van, és a nők döglenek az ágyban fáradhatatlan fenevad után.

A kémelhárítás azonban felkészült a küzdelemre, és legjobb embereit állítja az ügyre. Mária (Walters Lili) kísérőként próbál a gyanús alak bizalmába férkőzni, és ahogy az álrandevúk egyre komolyabbra fordulnak, a törékeny kis nő úgy lesz egyre magabiztosabb: nemsokára elhiszi magáról, hogy több esze és nagyobb ereje van, mint az őt dróton rángató férfiaknak. Eközben a pasija, Laci (Nagy Ervin), a megfigyelés, lehallgatás és közelharc mestere a háttérből figyel, és amikor épp nem a féltékenységtől őrjöng, akkor olyat csinál, ami pont nem az erőssége: gondolkodik.

Vajon mi lehet az örökifjú elvtárs titka, aki csatos üvegből sűrű piros levet szopogat, és sóvárogva méregeti az elvtársnők finoman ívelt nyakát?

Az Isteni műszak író-rendezője, Bodzsák Márk ezúttal egy fekete humorú, szatirikus, romantikus, és rendszerkritikus vígjátékot készített, ami mindenképpen egy üde színfolt a magyar filmek között.

Ha belegondolunk, nem sokban különbözik Bacsó Péter klasszikusától, A tanútól, hiszen itt is alaposan kifigurázzák a kommunizmus visszásságait. Bodzsár Márk tehát egy nem szokványos vámpírfilmet csinált, bár a klasszikus fokhagymafüzér, fakereszt, és vér is előkerül, de itt a vámpír tulajdonképpen csak egy eszköz, egy Nyugatról érkező természetfeletti, titokzatos lény, akit odavet a rendszernek, és nézi, hogy mit kezd vele.

Ha belegondolunk, hasonló karakter volt Fenyő Miklós is a Made in Hungáriában, aki, miután családjával hazatért Amerikából, teljesen kiakasztotta a rendszert mindazzal, amit a „fertőző” Nyugatról hozott magával. A Drakulics elvtársnál is ugyanez a helyzet, csak ott Fábián elvtárs az, akinek minden lépését figyelik.

A színészek többsége erős alakításokat nyújt, Nagy Ervin és Walters Lili mindenképpen kiemelkedik a gárdából, míg a Fábián elvtársat alakító Nagy Zsolt egy nem kevésbé jó, csak visszafogott játékot ad.

Kétségkívül nem a története miatt fogunk emlékezni a Drakulics elvtársra, hiszen elég kiszámítható, sokkal inkább a gúnyos poénok és a rendszerkritikája miatt. Egy-két jelenetettől eltekintve az elejétől a végéig szórakoztató, megnevettető, és egyben elgondolkodtató alkotás, amit érdemes megnézni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás