Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megérkezett a legújabb Nirvana dal: Smother

Megérkezett a legújabb Nirvana dal: Smother

Zene, Film & Kultúra

Megérkezett a legújabb Nirvana dal: Smother

Zene, Film & Kultúra

Toronicza Péter 11:51

A friss szerzeményt nem Kurt Cobain írta, de nem is Dave Grohl.

A Nirvanát Kurt Cobain énekes és gitáros alapította meg Krist Novoselic basszusgitárossal, a végleges formáció pedig akkor alakult ki, amikor 1990-ben megérkezett Dave Grohl dobolni. Cobain nagyon fiatalon, 27 évesen végzett magával 1994. április 5-én, de addig a Nirvana kialakította az igazi grunge kultúrát és a világ egyik leghíresebb zenekara lett.

Nehéz belegondolni abba, hogy mi lenne, ha ma még léteznének. Lehet Kurt akkor is teljesen tönkremegy lelkileg, és Grohl egy idő után megalapítja a saját zenekarát, a Foo Fighterst. Egy biztos, amíg megvolt a Nirvana, a csapat kipasszírozta magából a maximumot, csak végül egy sötét és szomorú visszavonulás lett ebből Kurt halálával.

Remélhetőleg senki sem fogja szentségtörésnek gondolni az új dalt, a Smothert, amit egy mesterséges intelligencia írt. Visszatért ugyanis a Funk Turkey nevű Youtuber, akinek a mesterséges intelligenciájától kaptunk már Metallica és AC/DC dalt is. Természetesen egyikhez sem volt köze a csapatoknak, az MI korábbi szerzeményekből rakta össze a dalszöveget és az alapot.

A készítő meg is jegyzi, hogy tudja nagyon jól, hogy Dave Grohl gyűlöli a számítógépes dobokat, de hát muszáj volt bevetnie a cél érdekében.

Funk az egészet egy olcsó felszereléssel vette fel, de hát ez kellett is a hangzáshoz. Persze ne várjunk egy igazi Nirvana remekművet, a szöveg is sántít olykor, de még így is fülbemászó az egész.

Borítókép: Nirvana archive