promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos változást közöltek az Oscar-jelölésekkel kapcsolatban
Borítókép:  Spike Lee / FREDERIC J. BROWN / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Akadémia a közelmúlt eseményei miatt megváltoztatja szabályait, így például a jövőben kötelezővé teszi a jelöltek számára, hogy minél több fajta ember legyen reprezentálva a filmekben.

Már többször is támadták az Akadémiát, hogy nincs mindenki képviselve a jelöltek között, és jó ideig ment az #oscarsowhite mozgalom is, mivel rengetegen úgy gondolják, hogy főleg fehér bőrű embereket jelölnek és díjaznak, így sajnos Hollywood egyik legjelentőségteljesebb eseményén, az Oscar-gálán is jelen van a rasszizmus.

Ezzel szemben vannak olyanok, akik erre azt mondják, hogy egyáltalán nem a bőrszínen múlik a munka minősége, és ha be kéne vezetni kötelező kvótákat, hogy mindenki reprezentálva legyen, akkor az ferdítené az elért teljesítmények értékét.

Van, akik számára sértő lenne, hogy csak azért szerepelnek a legjobbak között, mert ők például színes bőrűek – ez pedig háttérbe szorítaná a befektetett munkájukat.

Akármi is legyen az igazság, a világ éppen változóban van, ami a SlashFilm információi alapján az Akadémiát is elérte, ugyanis fontos dolgokat jelentettek be. Kiderült, hogy 2022-től pontosan meghatározzák a legjobb film-jelöltek számát, így fixen 10 alkotás versenghet majd a díjért. Az utóbbi években 5-10 művet indítottak, szóval örülhetnek a filmkészítők.

A másik változás szerint a stúdióknak kötelező lesz diverz stábot alkalmazniuk, ha azt szeretnék, hogy a film Oscar-díjra legyen jelölve.

Ez a fent említett érvelés mellett persze eléggé megosztotta az ipart, hiszen egyesek szerint ez a fejlődés jele, és örülnek, hogy nagyobb figyelmet kapnak a beégett, régi normáktól eltérő emberek.

Viszont vannak olyanok is, akik butaságnak tartják a döntést, hiszen az új szabály mellett például a Schindler listája már nem is indulhatna, vagy akár egy másik, történelmi ihletésű alkotás sem, ami nem tartalmaz változatos színészeket. Persze, lehet, hogy lesz majd ezek számára egy kis kivételezés.

Egyedül annyi biztos, hogy nem lehet olyan döntést hozni, ami mindenki számára megfelelő.

Akik hőzöngeni akarnak, azok fognak is, szóval ezzel mindig számolni kell. Tény, hogy sokan nem ismernek magukra a filmekben, mert még mindig vannak olyanok, akiket senki sem képvisel Hollywoodban, de felmerülhet a kérdés, hogy ez voltaképpen mennyire is fontos jelenleg egy olyan világban, ahol különböző okokra hivatkozva ölik az utcán az embereket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás