promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Nobel-díjat” kapott John Williams és Ennio Morricone
Borítókép:  El Periódico
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

John Williams és Ennio Morricone, vagyis a filmvilág nagy zeneszerzőinek legnagyobbjai kapták az Asztúria hercegnője-díjat, amit a „spanyol Nobel-díjként” is emlegetnek.

Nincs ember a Földön, aki ne ismerné a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Star Wars, és annak a több száz filmnek a zenéjét, amit már-már képtelenség lenne felsorolni, márpedig ilyen sok nagyszerű alkotást gazdagított tehetségével John Williams és Ennio Morricone, akik újabb rangos díjjal büszkélkedhetnek.

A két zeneszerzőt 21 ország 42 jelöltje közül választották idén a legjobbnak a művészet kategóriában, amelyben utoljára 2011-ben nyert zeneművész. Akkor Ricardo Mutti olasz karmestert tüntették ki. Az Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában korábban olyan hírességek vehették át, mint Francis Ford Coppola, Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassman, Bob Dylan és Pedro Almodóvar.

A 91 éves olasz Ennio Morricone nevéhez olyan legendás alkotások fűződnek egyebek mellett, mint a Volt egyszer egy Vadnyugat, A profi, Jó, a Rossz és a Csúf, A misszió és Az óceánjáró zongorista legendája. Több mint négyszáz mozi- és tévéfilmnek írt zenét, de emellett kamaradarabok, szimfonikus művek, operák és könnyűzenei dalok szerzője. Huszonhét arany- és hét platinalemezzel büszkélkedhet, valamint Grammy-, Golden Globe-, BAFTA-, Arany Oroszlán- és Oscar-díjjal is jutalmazták hatvan éve tartó pályafutása során.

A 88 esztendős amerikai John Williams a bécsi szimfonikus hagyományok szellemiségét adta át nagy hollywoodi sikerfilmeknek, több száz műve között olyan alkotások szerepelnek, mint a Star Wars- és az Indiana Jones-filmek, az E.T., A cápa vagy a Jurassic Park. Williams kapta a ma is élő művészek közül a legtöbb, összesen 52 Oscar-díj jelölést, amiből eddig ötöt váltott díjra. Emellett huszonöt Grammy-díj, négy Golden Globe- és hét BAFTA-díj tulajdonosa, valamint több egyetem díszdoktora.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás