promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyilkossággal vádolják Christian Bale-t, és ez már nem trükk
Borítókép:  Frazer Harrison / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Christopher Nolan az egyik kedvenc rendezőm, akinek zsenialitása vitathatatlan. Az egyedi látásmódjáról híres direktornak júliusban debütál új filmje, a Tenet, így előtte mindenképpen érdemes újra elővenni az eddigi alkotásait, köztük a 2006-os A tökéletes trükköt.

A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier (Hugh Jackman) a közönség kedvence. A kissé bárdolatlan, egyszerű Alfred Borden (Christian Bale) viszont igazi géniusz, de hiányzik belőle az a képesség, hogy lebilincselje nézőközönségét. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak. Ettől kezdve legfőbb vágyuk, hogy legyőzzék a másikat. Minden trükk és minden fellépés egyre fokozza a gyilkos versenyt közöttük.

Christopher Nolan misztikus filmje Christopher Priest 1995-ös azonos című regényén alapszik, aminek forgatókönyve, kisebb-nagyobb megszakításokkal együtt, hat évig készült. Mikor a szerző elolvasta a szkriptet, azt mondta róla, hogy

„egy nem mindennapi és briliáns forgatókönyv, a regényem magával ragadó adaptációja”.

Bár vannak különbségek a regény és a film között, például az alapműnek az a szála, amiben komoly szerepet kap a spiritualizmus, teljesen kimaradt az adaptációból, de a változtatások ellenére is tökéletesen működik a mozi. Véleményem szerint A tökéletes trükk nemcsak Nolan egyik legjobb, de egyben a legfordulatosabb alkotása, ami egészen a legvégéig tart meglepetéseket.

A filmben a varázslat két véglete is megjelenik:

  • egyrészt ott van a két bűvész hatalmi játszmája,
  • másrészt Tesla és Edison elektromos áram feletti rivalizálása.

A cselekmény aztán szépen lassan egymásba fonja a tudományt és a szemfényvesztést, és egy bizonyos ponton történik meg az igazi varázslat, ami teljesen ámulatba ejti a nézőt.

Nolan alkotásában minden színész brillírozik a szerepében, mind a főszereplőket alakító Christian Bale és Hugh Jackman, mind a kettejük között álló Michael Caine, továbbá Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Andy Serkis, és David Bowie, mint Nikola Tesla.

Röviden összefoglalva A tökéletes trükk egy tökéletes filmalkotás, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás