Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Káosz van Franciaországban, elmarad a cannes-i filmfesztivál

Káosz van Franciaországban, elmarad a cannes-i filmfesztivál

Zene, Film & Kultúra

Káosz van Franciaországban, elmarad a cannes-i filmfesztivál

Zene, Film & Kultúra

Toronicza Péter 14:41

Nagyon tetőzik a járvány, nem tudják megtartani az eseményt májusban.

Nem javult a helyzet Franciaországban, a csütörtök esti adatok szerint egy nap alatt 108-an haltak bele a koronavírusba, így az áldozatok száma 372-re emelkedett. A francia egészségügyi minisztérium nyilvánosságra hozott jelentése szerint a 4 ezer 761 fertőzöttből több, mint ezren fekszenek az intenzív osztályon.

A franciák kedd déltől csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, tehát kijárási tilalom van. A cannes-i filmfesztivál szervezői nagyon sokáig vártak, hogy javulni fog-e a helyzet, de hát innentől már ők sem tudtak mit tenni, le kellett fújniuk az egyik legnagyobb nemzetközi filmes seregszemlét.

A filmfesztivál csapata közölte is, hogy együttéreznek az áldozatokkal, valamint a hozzátartozókkal, így még akkor is helytelen lenne megtartani a rendezvényt, ha addigra stabilizálódna a helyzet. A cannes-i filmfesztivált idén május 12-23. között rendezték volna meg, ami nagyon közel van, így a mostani kaotikus körülmények között eleve nem lenne esély a megtartására.

Közben persze minden lehetőséget megvizsgálnak annak érdekében, hogy ne maradjon el a nagy hagyományú, rangos esemény, de végleges döntést később, a járványügyi helyzet alakulásától függően hoznak az állammal, a cannes-i polgármesterrel és a filmszakma képviselőivel együtt. Az egyik lehetőség, hogy június végén vagy július elején rendezik meg a fesztivált.

Ha nem sikerülne későbbi időpontot találni, akkor ez lenne az első alakalom a fesztivál 73 éves történetében, hogy elmaradna az esemény.

Borítókép: Antonin THUILLIER / AFP