promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az Oscar-díjas Szabó István nem veszi át a Magyar Filmakadémia életműdíját
Borítókép:  Librarius
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A rendező február 28-án kapta volna meg a díjat.

Az idei Magyar Mozgókép Szemlét az Oscar-díjas Szabó István új filmje, a Zárójelentés nyitotta meg február 25-én a Corvin moziban. A filmben olyan színészeket láthatunk, mint Klaus Maria Brandauer, Eperjes Károly, Stohl András, és Udvaros Dorottya.

A Magyar Filmakadémia Egyesület január végén hozta nyilvánosságra, hogy idén kiket jutalmaznak életműdíjjal. A listán olyan neves színeszek szerepelnek, mint Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, és Pécsi Ildikó. Szabó István is ezt a díjat kapta volna meg február 28-án a Pesti Vigadóban, azonban az Oscar-díjas rendező szóban tájékoztatta az Egyesületet, hogy nem veszi át az elismerést.

Az Egyesület közleményében azt írja, hogy tiszteletben tartják, és tudomásul veszik Szabó István döntését.

A rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták a rendező ügynökmúltja miat.Többek között Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, aki nyílt levelében kitért arra, hogy Szabó István 1957 és 1963 között összesen 48 jelentést írt a belső reakció elhárítását végző osztálynak a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról. Olyan személyeket figyelt meg, mint Bárdy György, Básti Lajos, Jancsó Miklós, Mécs Károly, és Törőcsik Mari.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás