promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Női rendezőknek nem jár Oscar-díj?
Borítókép:  JASON MERRITT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Olivia Wilde szerint Greta Gerwig-et nem tartják méltónak arra, hogy Oscar-díjat kapjon a Kisasszonyokért.

Már a mozikban játsszák a Kisasszonyok című filmet, amit nem kevesebb, mint hat Oscar-díjra jelöltek: a február 9-i gálán a Legjobb film, a Legjobb adaptált forgatókönyv, a Legjobb női főszereplő, a Legjobb női mellékszereplő, a Legjobb zene, és a Legjobb jelmez kategóriában járó díjban is reménykedhet.

Kevés filmet vesz körül ily mértékű elismerés, Hollywood mégis forrong. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a film rendezőjének, Greta Gerwig-nek is járt volna ugyanez a figyelem, és az aranyszobor is.

Ha megnézzük az Oscar-jelöltek listáját, azt láthatjuk, hogy a rendezők kategóriájában egyetlen nő sem szerepel, pedig igen jó a felhozatal a 2019-es filmeket tekintve: Kasi Lemmons (Harriet), Lulu Wang (A búcsú), Céline Sciamma (Portré a lángoló fiatal lányról), Claire Denis (Csillagok határán), Greta Gerwig (Kisasszonyok); hogy csak néhány példát mondjak.

A filmtörténelem során összesen öt alkalommal jelöltek női rendezőt Oscar-díjra (Lina Wertmüller – Világszép Pasqualino, Jane Campion – Zongoralecke, Sofia Coppola – Elveszett jelentés, Kathryn Bigelow – Bombák földjén, Greta Gerwig – Lady Bird), de csak Bigelow váltotta díjra 2010-ben.

Olivia Wilde, aki maga is foglalkozik rendezéssel, bár eddig csak egyetlen egy filmet dirigált, nevezetesen a 2019-es Éretlenségi című vígjátékot, nemrég a Vulture magazinnak adott interjút, amiben kifejtette a véleményét a női rendezők helyzetéről:

„Nagyon furcsának tartom, hogy Gerwig filmjét bár elismerik, a rendezői díjra nem tartják méltónak. Jó lenne azt mondani, hogy francba a díjakkal, kit érdekelnek, de azért ez nem ilyen egyszerű: a díj egy következő filmet, magasabb fizetést is jelent, szóval, bármilyen perverz dolog is, fontos, hogy ki kapja meg. Ezért nem igazságos, hogy Greta Gerwig-től megtagadták.”

A február 9-i Oscar-gálán az alábbi rendezők esélyesek az aranyszoborra:

  • Sam Mendes – 1917
  • Todd Phillips – Joker
  • Pong Dzsunho – Élősködők
  • Martin Scorsese – Az ír
  • Quentin Tarantino – Volt egyszer egy Hollywood
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás