promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas elismerésben részesítik Bodrogi Gyulát
Borítókép:  Femina
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula hamarosan újabb rangos díjat vehet át.

Bodrogi Gyula kapja idén a Páger Antal-színészdíjat; a művész vasárnap veheti át a makói önkormányzat elismerését Maros-parti városban, a Hagymaházban.

A díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – úgy döntött, hogy idén Bodrogi Gyula veheti át az elismerést, Téni bácsi legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását.

Bodrogi Gyula több emlékezetes filmben is szerepelt Páger Antallal, az 1960-ban készült Noszty fiú esete Tóth Marival című filmdrámában, Keleti Márton 1963-as Hattyúdalában vagy a 1965-ben bemutatott Húsz órában, amelyet Fábri Zoltán rendezett.

Legnépszerűbb szerepei a televízióhoz kötődnek. Az ő hangján szólalt meg Süsü, a Kérem a következőt! Csőrmestere és a Vuk kárörvendő varjúja.

Művészi munkájáért számos rangos elismerést kapott: 1962-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1973-ban érdemes művész, 1983-ban kiváló művész címet. 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2007 óta a Nemzet Színésze.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás