promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mutatjuk, hogy melyik régmúlt Jedik hangjai hallhatóak a Skywalker korában
Borítókép:  Wallpaper Cave
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nemcsak a filmek, de az animációs sorozatok Jedi-lovagjai és mesterei is megszólalnak a Star Wars 9-ben.

Lassan két hete, hogy bemutatták itthon a Star Wars 9. részét, a Skywalker korát, így most már talán beszélhetünk spoileresen is a látottakról. Kollégám nemrég arról írt, hogy George Lucas-nak esze ágában sem lett volna visszahozni Palpatine-t, hiszen számára az Uralkodó története A Jedi visszatérben lezárult.

J.J. Abrams-nek azonban más tervei voltak: ez a film neki nemcsak egy trilógia záródarabját, hanem az egész Skywalker-saga befejező epizódját jelentette, éppen ezért mindent megtett, hogy minél jobban összefogja ezt a 9 filmet.

Így kerültek bele a régmúlt Jedijeinek hangjai is, akiket akkor hallhatunk, mikor Palpatine hatalmas Erővillám-vihart zúdít az Ellenálló hajókra, és Rey segítségül hívja az egykori Jedi-lovagokat és mestereket, hogy képes legyen legyőzni a Sith Nagyurat. De kiket is hallunk pontosan? A magyar szinkronban elég nehéz mindet felismerni, nekem is csupán hármat vagy négyet sikerült, és azoknak sincs könnyű dolga megfejteni, akik csak a mozifilmeket látták.

Abrams ugyanis nemcsak ezt a 9 filmet, de az egész Star Wars franchise-t össze akarta kötni ezzel a jelenettel, éppen ezért nem egy olyan karakter hangját hallhatjuk, aki csak az animációs sorozatokban szerepelt. Nézzük, kik is ők!

1. Anakin Skywalker

Talán őt nem volt nehéz felismerni, és teljesen logikus, hogy az ő hangja is felcsendült, hiszen Anakin volt a Kiválasztott, aki egyensúlyt hozott az Erőbe. Az ő történetét ismerhettük meg a Star Wars első hat epizódjában. Láttuk, hogyan vált egy rabszolga fiából Jedi-lovaggá, majd a Jedi-lovagból Sith tanítvánnyá, a Sith tanítványból rettegett Sith Nagyúrrá, végül a galaxis hősévé, aki végzett az Uralkodóval, és ezzel visszatalált a Fény útjára. A Skywalker korában Hayden Christensen adta Anakin hangját.

2. Luminara Unduli

Unduli mestert nem sokat láthattuk a mozifilmekben, inkább A klónok háborúja animációs sorozatban kapott fontosabb szerepet. Az ő története úgy szól, hogy a 66-os parancs kiadása után fogságba esett, és később kivégezték. A Skywalker-saga lezárásában Olivia D'abo kölcsönözte a hangját, aki a mozifilmekben is alakította őt.

3. Ahsoka Tano

Az ő „felbukkanására” J.J. Abrams már korábban is utalt, de senki sem számított rá, hogy ebben a formában kap szerepet a filmben. Anakin tanítványát is csak A klónok háborúja és a Lázadók animációs sorozatokban láthattuk, az ő halála eddig ismeretlen. Állítólag az endori csata idején is életben volt még. Az eredeti hangját Ashley Eckstein adta.

4. Aayla Secura

Őt is láthattuk a mozifilmekben, egészen pontosan A klónok támadásában a geonosisi csatában, és A Sithek bosszújában, mikor a 66-os parancs kiadásakor a katonái megölték. A Skywalker korában az animációs sorozatból ismert szinkronhangja, Jennifer Hale szólaltatta meg.

5. Mace Windu

Az ő sorsa ismert, hiszen láthattuk epikus összecsapását Palpatine-val, és a halálát is. Mivel generációjának egyik legveszélyesebb Jedi mesteréről beszélünk, aki fontos szerepet töltött be a mozifilmekben és A klónok háborúja sorozatban is, nem meglepő, hogy Samuel L. Jackson hangját is hallhattuk a 9. részben.

6. Obi-Wan Kenobi

Az ő létjogosultságát úgy gondolom nem kell magyaráznom. Szerintem elég sokan felháborodtak volna, ha éppen Kenobi mester hangját nem hallottuk volna a filmben. Azonban nemcsak Ewan McGregor, hanem Alec Guinness is hallható, aki a klasszikus trilógiában játszotta az öreg mestert.

7. Yoda

Megint csak nem kell hozzáfűzni semmit sem. Yoda mester már Az utolsó Jedikben is felbukkant Erőszellemként, a Skywalker korában viszont márcsak a hangját hallhattuk, és ezúttal is, mint eddig minden filmben, Frank Oz kölcsönözte azt.

8. Adi Gallia

Őszinte leszek, ha bottal vernek, se tudtam volna rájönni, hogy ő is megszólal a filmben. A karaktert csak a Baljós árnyakban láthattuk, A klónok háborúja sorozatban segített Obi-Wannak felkutatni az életben maradt Maul-t. Végül Maul fajtársa, Savage Opress ölte meg őt. A Skywalker korában az az Angelique Perrin szólaltatta meg, aki a sorozatban is.

9. Kanan Jarrus

Egy Jedi-lovag, akit csak és kizárólag a Lázadók sorozatban láthattunk. Ő képezte ki Ezra Bridger-t. Egy csapat lázadót vezetett, akikkel együtt számos győzelmet aratott a Birodalom felett. Végül az okozta a vesztét, hogy feláldozta magát a társaiért. A sorozatban Freddie Prinze Jr. adta a karakter hangját, akárcsak a Skywalker korában.

10. Qui-Gon Jinn

Nagyon sokan reménykedtek benne, hogy Liam Neeson valamilyen formában visszatér, hiszen A Sithek bosszújában hallhattuk Yodától, hogy az egykori Jedi mester megtalálta a módját, hogy visszatérjen, mint Erőszellem. Ez végül nem jött össze, csak a karakter hangját hallhattuk. De talán majd a Kenobi-sorozatban viszontlátjuk őt, hiszen köztudott, hogy Tatooine-i remetesége alatt Obi-Wan sokáig kapcsolatban volt vele.

11. Luke Skywalker

Ő tanította Rey-t, teljesen logikus, miért szólal meg a film végén. Mark Hamill-t azonban Erőszellemként is láthatjuk ikonikus szerepében, mikor Rey az Ahch-Tora akar száműzetésbe vonulni, ahogy annak idején Luke is tette.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás