promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Először lép fel Magyarországon a Pixies
Borítókép:  Pixies offical
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A zenerajongók már több mint harminc éve várnak erre a pillanatra.

Alig jelentették be, hogy jövőre nálunk koncertezik a Pearl Jam, máris újabb legendás bandát üdvözölhetünk, mivel a Pixies először fog Magyarországon fellépni. Ráadásul ők is csak a kőkemény rajongókért jönnek, mivel önálló koncertet adnak a Budapest Parkban 2020. szeptember 2-án.

 

Volt egy Charles Thompson IV nevű emberke, aki jobbnak látta, ha Black Francis lesz. A Puerto Rico-i cserediákprogramjáról visszatérve Bostonba kicsapatta magát a suliból, majd 1986 januárjában rávette egykori egyetemi szobatársát, Joey Santiagót, hogy alapítsanak zenekart. Milyen jól tette.

Egy hirdetésben kerestek basszusgitárost, amire Kim Deal volt az egyetlen jelentkező. Kim beajánlotta David Lovering dobost, akivel a saját lagziján találkozott, és így el is indult az underground gitárzenét évtizedekre meghatározó zenekar története.

A vallásos neveltetésű Francis fogta a mitológia, a spanyol kultúra és a kegyetlen bibliai történetek iránti érdeklődését, és hátborzongató, mégis fülbemászó punk dallamokká gyúrta össze őket. Így született meg Surfer Rosa (1988) és Doolittle (1989) című lemezük. Az előbbin kapott helyet a kislemezként sosem kiadott, mégis a zenekar legkultikusabb slágerének számító „Where Is My Mind?” is.

Aztán 1990-ben Dealt kivéve mindannyian Los Angelesbe költöztek, ahol Bossanova című lemezüket rögzítették. Amerikában ez nem igazán lett sikeres, de Angliában az eladási listák élmezőnyébe került. Hiába vált a Pixies ekkorra már meghatározó, korszakalkotó indie rock óriássá, az 1991-es Trompe le Monde megjelenése után nem sokkal úgy döntöttek, hogy vége a zenekarnak. 1993-ban különvált a négyesfogat, és ki-ki saját szólókarrierjére koncentrált.

A zenekar óriási hatással volt az akkori csapatokra, még Kurt Cobain is nyilatkozta anno, hogy a Nirvana gyakorlatilag belőlük építkezett fel.

Aztán 2004 februárjában a zenekar a semmiből bejelentette újjáalakulását, illetve soron következő turnéját, amire szinte perceken belül elkapkodták a rajongók a jegyeket. A londoni Brixton Academy 20 éves története során még sosem volt korábban példa ekkora rohamra, pedig a zenekar négy egymást követő este is fellépett a helyszínen. A 2004-es Bam Thwok című visszatérő daluk azonnal a letöltési listák élén landolt

A Pixies azóta három új lemezt is kiadott, ezek voltak az Indy Cindy, a Head Carrier, és a Beneath the Eyrie. A legutóbbi ráadásul nagyon friss, idén ősszel jelent meg. Ezeket már Kim Deal nélkül vették fel, aki 2013-ban búcsút mondott a bandának.

A zenekar az új dalokból is fog szemezgetni, de érkeznek a klasszikusok is. Már nagyon várjuk!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás