promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelem és reszketés nélkül – a legjobb gyerekfilmek Halloweenre
Borítókép:  medium
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gyerekbarát filmek az év legrémisztőbb napjára, amitől a kicsiknek nem lesznek rémálmaik.

Halloweenkor kedvünk támad horrorfilmeket nézni, de a gyerekekkel mégsem nézhetünk Péntek 13-at vagy Rémálom az Elm utcábant. Szerencsére sok olyan film készült már, ami vér, erőszak és maszkos sorozatgyilkos nélkül adja meg az alaphangulatot a Halloweenhez, és meséken keresztül szeretteti meg azokat a természetfeletti lényeket, szellemeket és egyéb ijesztő alakokat, amelyek egyébként rémálmokat okoznak a gyerekeknek.

Összeállítottam egy listát azokról a filmekről, amelyeket bátran megnézhetünk a gyerekekkel, és utána biztosan máshogy fognak tekinteni a kísértetekre, a vérfarkasokra, vagy éppen Dracula grófra.

Snoopy és a Halloween

Bizonyára nagyon sokaknak nem kell bemutatni a Snoopy rajzfilmeket. Az 1966-ban készült halloweeni kiadás egy tanulságos mesét mond el, aminek imádnivaló a zenéje. Igaz, hogy még fél órát sem tesz ki, de a csöppség imádni fogja minden percét.

A film hivatalos leírása: Idén Halloweenkor vajon eljön a Nagy Tök? Linus így gondolja, ezért egész éjszaka virraszt a tökföldön. Charlie Brownt is magával ragadja a hangulat: szellemnek öltözik – noha a szükségesnél több lyukat vág jelmezére – az édességgyűjtő körúton azonban nem a szokásos ajándékokat kapja. Az első háborús hős pilóta, Snoopy a Vörös Báró ellen harcol, belóg Violet házibulijába, és meglesi Linust.

Hotel Transylvania – Ahol a szörnyek lazulnak

Ez az a mese, amiben a gyerekek megszeretik Dracula grófot. A családapa és szállodatulajdonos vámpír senkinek sem szívja ki a vérét, mondván az emberi vér tele van bacilusokkal, helyette inkább zéró-vért iszik. Egy nagyon ötletes filmnek tartom a Hotel Transylvániát, amiben a szörnyek azért bujkálnak, mert félnek az emberektől. Aztán egyik nap egy fiatal srác rátalál az eldugott szállodára, és ha már a puszta jelenléte nem lenne elég veszélyes a szörnyekre nézve, mindennek a tetejében a fiú beleszeret Dracula lányába, Mavisbe.

A filmben látott karakterek mind nagyon viccesek, szóval a gyerekek imádni fogják. A történetnek készült két folytatása is, bár én azokat már nem szeretem.

Casper

A barátságos kis szellemfiúról már több filmes és sorozatos feldolgozás készült, én először a Casper és Wendy-t láttam, csak aztán néztem meg az 1995-ös filmet. Ebben a történetben Casper egy elhagyatott házban él bácsikáival. Aztán új lakók érkeznek, akik ki akarják űzni a szellemeket onnan, de a család tizenéves lánya összebarátkozik Casperrel. Sokan mondják, hogy ez a film túl kiszámítható, engem ez igazából sosem zavart. Mindig el tudok szórakozni rajta.

Rém-rom

Ha halloweeni gyerekfilmekről kell beszélnem, ezt mindig felhozom. Mondhatni az egyik kedvencem, és nem véletlen, hogy a Legjobb animációs film díjára is jelölték az Oscaron. Egy rendkívül izgalmas és kreatív történet az elengedésről, a végső búcsúról. A beszédes címmel rendelkező animációs film középpontjában egy különös, romos épület áll, amelynek környékén furcsa dolgok történnek. A rejtélyes eltűnések után kutató három gyerek a házban élő idős férfit gyanúsítja, de később rá kell jönniük, hogy a ház maga a rém, ami megbüntet mindenkit, aki csak átlépi a küszöbét.

Addams Family

Természetesen a galád család sem maradhat ki a listáról. Szerintem őket nem is kell igazán bemutatnom. Róluk is annyi feldolgozás készült, és jelenleg is egy animációs adaptációt vetítenek a mozikban, de mégis csak az 1991-es verzió a legjobb. A morbid humorral fűszerezett filmet számos díjra is jelöltek anno, úgy gondolom, ha nincs Karácsony Kevin nélkül, akkor nincs Halloween Addamsék nélkül.

Karácsonyi lidércnyomás

Ha már szóba került a Karácsony... Tim Burtonnek ismerjük a stílusát, ezt valaki vagy be tudja fogadni, vagy nem. Nekem az egyik kedvenc rendezőm, személyes Burton-toplistámon dobogós helyen áll a Karácsonyi lidércnyomás. A stop-motionnel forgatott animációs filmet minden évben kétszer is megnézem. Egyszer Halloweenkor, egyszer pedig Karácsonykor. Aki nem ismerné a sztorit, Halloweenváros tökkirálya, Csontváz Jack beleun az állandó és monoton ijesztegetésbe. Eljut Karácsonyvárosba, ahol azonnal beleszeret az ünnepbe, és úgy dönt, átveszi a Mikulás munkáját. Elraboltatja hát a pocakos szakállast, és átveszi a helyét. És így a megszokott aranyos játékok helyett morbid, levágott fejű meglepetések várják a gyerekeket a fa alatt.

A sztoriból ugyan nem jön le, de a filmnek komoly mondanivalója van, mint ahogy Burton egy másik hasonló témájú és stílusú filmjének, A halott menyasszonynak is. Ezt is szívből tudom ajánlani Halloweenra, és ha már itt tartunk, ne feledkezzünk meg a Beetlejuice-ról sem, amiben Michael Keaton alakítja a bajkeverő alakot. A Caspertől eltérően itt a szellemek akarják elűzni a ház új lakóit, amihez Beetlejuice segítségét kérik. Azzal viszont nem számolnak, hogy a ravasz és ördögi teremtménynek teljesen más tervei vannak.

Hókusz pókusz

Egy újabb halloweeni klasszikus, ami remek kikapcsolódást nyújt az egész családnak. A Sanderson nővéreket egykor máglyán égették meg, de az egyik halloweeni éjszakán életre kelnek, és ott folytatják életüket, ahol abbahagyták. Szerintem az Addams Family mellett a Hókusz pókusz a második legismertebb gyerekbarát film ebben a témában. Igazi boszis-sztori.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás