promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A rajongók visszavágnak – megnéztük a Star Wars-kiállítást a Bálnában
Borítókép:  Concert Europe
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem bírtam ki, már rögtön a nyitónapon meg kellett néznem a Csillagok háborúja tárlatot. Élménybeszámoló következik.

A spanyol Star Wars fanatikus Daniel Prada már gyerekkora óta megszállottja George Lucas tudományos fantasztikus történeteinek, és már kamaszkora óta gyűjtögette az akciófigurákat, a táblás játékokat, mindent, ami Star Wars. 2009-ben határozott úgy, hogy komolyabban belecsap a kollekciója bővítésébe, ezért kiköltözött Los Angeles-be, hogy közel legyen minden Star Warsos eseményhez, ahol újabb darabokat tud beszerezni a gyűjteményéhez. Később a LetsGo Vállalattal együtt több kiállítást is szervezett Európa legnagyobb kulturális központjaiban.

A 2017-ben a legjobb Star Wars kiállításnak megszavazott tárlat most egyenesen Párizsból érkezett ide hozzánk Budapestre. A kiállítás darabjait tíz kamionnal hozták el, és több mind 1500 négyzetméteren állították ki őket a Bálnában.

Mivel hatalmas Csillagok háborúja rajongó vagyok, igazi csemegeként tekintettem a lehetőségre, így természetesen érthető, hogy rögtön a kiállítás nyitónapján néztem meg a tárlatot. Először is hadd mondjam el, hogy alaposan utána olvastam a kiállításnak, tisztában voltam vele, hogy ez egy magánember gyűjteménye, amiben egy egész élet benne van. Fotókat is láttam arról, hogy mik lesznek kiállítva, tehát tudtam, mire fizetem ki azt az 4900 Ft-ot, amiért a belépőt vesztegetik.

Mégis ennél azért többet vártam. Ahogy az ember belép a kiállítás területére, rögtön szembe találkozik azzal a két karakterrel, akik a Solo: Egy Star Wars-történeten kívül mindegyik epizódban szerepeltek, C-3PO-val és R2-D2-val.

Persze nem jelmezekről van szó, hanem művészek által készített életnagyságú bábukról. Mellettük sorakoznak azok az akciófigurák, táblás játékok és egyéb első kiadású tárgyak, amelyeket Prada még gyermekkorában kapott a szüleitől.

Ezután a tárlat etapokra van osztva. Először az előzménytrilógiához kapcsolódó tárgyakat szemlélhetjük meg, ezek között leginkább életnagyságú bábuk, kézzel készített szobrok láthatók, de ezen a részlegen csodálhatjuk meg Anakin Skywalker fogatját, amivel megnyerte a versenyt a Baljós árnyakban. Próbáltam fotókat készíteni, de sajnos a fényviszonyok nem voltak mindig a legkedvezőbbek.

Hadd említsem meg, hogy minden részleg elején végig olvashatunk egy táblát, ahol számos érdekességet is megtudhatunk a filmekről. Ezeket nem érdemes kihagyni. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy egy kicsit megdorgáljam a magyar kiállítás szervezőit, nem értem, mi a bánatnak kellett a Tatooine bolygó nevét „Tatuinra” magyarosítani. De még ugyanaezen a táblán akadt meg a szemem a fénykard helytelen megnevezésén, azaz a lézerkard kifejezésen. Azt gondolom, a legtöbb Star Wars-rajongó ettől a falra tudna mászni, ahogy én is.

Ahogy haladunk tovább a részlegeken, az ember megnézi az újabb és újabb üvegdobozba zárt szobrokat és fotózkodik egyet az életnagyságú bábukkal, de egy idő után mégis csak azt várnánk, hogy valami nagyobb attrakció, valami interaktív is legyen már. A weboldalon beharangozott Palpatine trónterme is mindössze annyi, hogy az Uralkodó, Vader és a Császár egyik testőre be vannak állítva, Te pedig fotózkodhatsz velük, csak ne lépd át a korlátot.

Ugyanez vonatkozik a Csillagromboló hídjának makettjére, ami a weboldalon tévesen a Halálcsillag irányítóközpontjának van titulálva. Itt is a korlát mögött csodálhatod meg az ablakokon túl felakasztott űrhajókat. Nekem személy szerint ez tetszett a legjobban az egész kiállításon.

A nagy durranások között van felsorolva az életnagyságú Rancor (ez az a lény, akivel Jabba meg akarta etetni Luke-ot A Jedi visszatérben), ez azonban csak a kiállításon kívül van a Bálna közepén lerakva.

És ha már Jabba szóba jött, ki van állítva egy 1:1 arányú Jabba szobor is, ami a legkevésbé sem hasonlít a rettegett Hutt-csigára.

Ahogy végig érünk az új trilógián, és a teremnek azon a részén, ahol fénykard markolatok, fegyverek, sisakok vannak kiállítva, az ajándékboltban kötünk ki. Itt az ember a készlet erejéig vásárolhat mindenféle Star Warsos cuccokat, de senki se reménykedjen nagy dolgokban. Például fénykardot senki se keressen, egy kisfiú teljesen összeomlott, mikor szembesült azzal, hogy itt nem fogja megkapni Luke Skywalker kék színű fénykardjának műanyag másolatát.

De akik csalódnának az ajándékbolt kínálatában, azokat kárpótol a zöld háttér előtti fotózkodás. A kész képen pedig úgy fog tűnni, mintha egy TIE-vadász előtt partiznánk a Birodalmi induló remixére Darth Vaderrel. Az mindenképpen pozitív, hogy a kész képekért nem kell külön fizetnünk, csak meg kell adnunk a nevünket és az email címünket, és küldik is majd a fotográfiákat.

Ahogy kilépünk a kiállítás területéről, egy VR virtuális valóság játékot látunk meg, egy hat személyes járművel. Nagy hévvel beállunk a sorba, majd jön a leányzó, hogy kéri a jegyet. Odaadom neki, azt mondja, ez nem jó, hanem erre külön kell jegyet venni. 2000 Ft / fő. Aztán nem is olyan „hű de” élmény, főleg annak a pasasnak, aki előtte panaszkodott az említett kis hölgynek, hogy kifizette rá a pénzt, és hibás a szemüveg, mert semmit sem látni benne.

10 órakor mentünk be a Bálnába, 11 órakor már jöttünk is kifelé, úgy, hogy még az ajándékboltban is sorban álltunk. Szóval az ember nem tud fél napot, de még órákat sem eltölteni, mert annyira nem köti le a figyelmünket, és annyira nem figyelemre méltó. Ez annak az embernek nagy dolog, aki az egész életét arra áldozza, hogy ezeket beszerezze. De ezt az egyéni rajongását, ezt az örömöt a tárlat nem tudja továbbadni a látogatóknak. Az ember persze megnézi, és szép, meg jól néz ki, de nem egy életre szóló élménnyel gazdagodunk.

Az igazat megvallva ezért a kiállításért elég drága az az 5000 forint. Senkinek sem akarok a tárcájában turkálni, de tény és való, hogy akciófigurák és szobrok nézegetéséért ez egy kicsit sok.

Ettől független nagyon sokan fogják megnézni a kiállítást, hiszen december 31-ig van rá bőven lehetőség, de nem hiszem, hogy én leszek az egyetlen, aki egy kicsit csalódottan fog távozni. Mégis ha gyerekekkel megyünk, akkor már egy kicsit élvezetesebb a történet, mert öröm nézni, ahogy az ifjú Jedik széles mosollyal mászkálnak a figurák között, és boldogan kiabálják, hogy

őt ismerem; ezt is tudom kicsoda.

És azért mégis csak hálásak lehetünk a spanyol úriembernek, hiszen ha nem volna ilyen megszállott és pozitív értelemben őrült, akkor még ennyit se láthatnánk.

Nos, minden csalódottság és hiányérzet ellenére ez a kiállítás tökéletes egy családi programnak, vagy arra, hogy ezt a tárlatot megnézve enyhítsük mértéktelen várakozásunkat a következő Star Wars filmig, ami december 19-én debütál a mozikba. Addig is az Erő legyen Veletek!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás